Reklama

Reklama
  • dynia

  1. Usuń pestki i skórę z dyni, pokrój ją w mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piecz w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 45 minut.
  3. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu zblenduj lub zmiksuj dynię w robocie kuchennym.
  4. Włóż do słoiczków, zakręć je, włóż do garnka z wodą i zagotuj przez ok. 5 minut.
  5. Wyjmij słoiczki, przewróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygną, wieczko powinno być wklęsłe.
  6. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Tak przygotowana dynia w słoiczkach może bezpiecznie przezimować i nadaje się do ciast, deserów i na zupy z dyni dla niemowląt i dzieci. Możesz ją wymieszać z innymi warzywami, np. z ziemniakiem. Możesz też robić inne przetwory z dyni.

Reklama

Zobacz też przepis na dynię marynowaną

Reklama
Reklama
Reklama