Grillowane udka z warzywami
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Polecamy grillowane udka z kurczaka z warzywami. To zdrowy i smaczny, ale przy tym niezwykle aromatyczny.
Marynata:
- 6-8 udek kurczaka
- łyżka sosu piri piri (ale niekoniecznie, bo sos jest bardzo ostry)
- 2 łyżki siekanego świeżego oregano
- szczypta sosu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego oraz sosu Worcester (ilość w zależności od upodobań)
- 6 ząbków czosnku (dokładnie posiekane lub wyciśnięte)
- ok. 1/3 szklanki oliwy
Warzywa:
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku (obrane lecz w całości)
- cukinia średniej wielkości
- 2 cebule
Udka z kurczaka nacinamy delikatnie (aby przyprawy mogły dostać się do środka mięsa) wkładamy je do marynaty na kilka godzin (może być nawet cała noc).
Tuż przed podaniem smażymy mięso wraz z marynatą.
Po tym czasie na patelnię wrzucamy mięso (wraz z marynatą) i smażymy kilka minut smażymy na wysokim ogniu.
W tym czasie kroimy paprykę na paseczki, cukinię na talarki, a cebule na ćwiartki. Z pomidorów zdejmujemy skórę. Po kilku minutach smażenia wyjmujemy udka i zostawiamy samą marynatę. Do niej wrzucamy warzywa (bez pomidorów). Dusimy około 10 minut (będą dochodzić w piekarniku). Po tym czasie przekładamy je z sosem do żaroodpornego naczynia. Na to układamy kurczaka i kawałki pomidorów. Pieczemy aż mięso ładnie się zarumieni i w środku nie będzie surowe.
Na wierzch posypujemy kawałki sera i podpiekamy kilka minut.
Źródło: materiały prasowe Termisil
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu