Reklama

Marynata:

Reklama
  • 6-8 udek kurczaka
  • łyżka sosu piri piri (ale niekoniecznie, bo sos jest bardzo ostry)
  • 2 łyżki siekanego świeżego oregano
  • szczypta sosu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego oraz sosu Worcester (ilość w zależności od upodobań)
  • 6 ząbków czosnku (dokładnie posiekane lub wyciśnięte)
  • ok. 1/3 szklanki oliwy

Warzywa:

  • papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku (obrane lecz w całości)
  • cukinia średniej wielkości
  • 2 cebule

Udka z kurczaka nacinamy delikatnie (aby przyprawy mogły dostać się do środka mięsa) wkładamy je do marynaty na kilka godzin (może być nawet cała noc).
Tuż przed podaniem smażymy mięso wraz z marynatą.
Po tym czasie na patelnię wrzucamy mięso (wraz z marynatą) i smażymy kilka minut smażymy na wysokim ogniu.
W tym czasie kroimy paprykę na paseczki, cukinię na talarki, a cebule na ćwiartki. Z pomidorów zdejmujemy skórę. Po kilku minutach smażenia wyjmujemy udka i zostawiamy samą marynatę. Do niej wrzucamy warzywa (bez pomidorów). Dusimy około 10 minut (będą dochodzić w piekarniku). Po tym czasie przekładamy je z sosem do żaroodpornego naczynia. Na to układamy kurczaka i kawałki pomidorów. Pieczemy aż mięso ładnie się zarumieni i w środku nie będzie surowe.
Na wierzch posypujemy kawałki sera i podpiekamy kilka minut.

Źródło: materiały prasowe Termisil

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama