5 sposobów na jajko, czyli sztuka gotowania jajka
Dowiedz się, jak gotować jajko, by nie pękła jego skorupka i jak po ugotowaniu łatwo ją zdjąć. Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże? Ile gotować jajka, by były na miękko? Jak zebrać rozbite jajko z podłogi?
- "Przyjaciółka"
Jajko króluje w kuchni. Właściwie wykorzystuje się je do każdej potrawy: do ciast, naleśników, panierki, zapiekanek, sałatek... Dowiedz się: co zrobić, gdy jajko rozbije się o podłogę, jak je ugotować, by nie pękła jego skorupka podczas gotowania, jak rozpoznać, że jajko jest nieświeże itd.
Nieświeże jajo – jak je poznać?
Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, włóż je do naczynia z wodą. Świeże opadnie na dno, nieświeże wypłynie na powierzchnię.
Nie pękaj
Aby zapobiec pękaniu skorupki jajka podczas gotowania, wystarczy dodać do wody trochę octu (łyżkę na 0,5 l). Można również nakłuć skorupkę jajka przed włożeniem do garnka (najlepiej specjalnym nakłuwaczem do jaj).
Nie bądź miękki
Gotowanie jaja na miękko to wbrew pozorom trudna sztuka. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję jajka na miękko, należy je gotować we wrzątku nie dłużej niż 2-3 minuty.
Jajka na twardo około 8 minut. Warto też wiedzieć, że dłuższe gotowanie powoduje straty witamin, nawet o 40 proc., i prowadzi do reakcji siarki z żelazem – wokół żółtka tworzy się zielonkawa obwódka.
Warto wiedzieć: Na twardo, a może na miękko - jakie jajko dla kobiety w ciąży? (film)
Zrzuć skorupkę
Zdarza się, że wraz ze skorupką odchodzi połowa jajka. Aby uniknąć tego typu sytuacji, najlepiej zaraz po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą lub obierać je pod strumieniem zimnej wody.
Rozbite jajko
Wystarczy chwila nieuwagi, a przygotowane jajko stacza się z szafki i rozbija na podłodze. Trzeba je natychmiast sprzątnąć, bo zaschnięte jajko (a właściwie jego resztki) bardzo trudno jest sprzątnąć.
Najlepiej jest posypać je warstwą soli i zostawić na kilka minut. Po tym czasie bez trudu sprzątniemy rozbite jajko papierowym ręcznikiem.
Polecamy: Czy jajka trzeba myć?