Jajko w keksie warzywnym
Wypróbuj przepis na jajko w keksie warzywnym
- mrożona włoszczyzna krojona w paski
- 350 g mąki
- 100 g startego żółtego sera
- łyżka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 6 jajek
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Warzywa ugotuj, lekko dopraw solą i pieprzem. Ugotuj 3 jajka na twardo, ostudź i obierz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do mleka dodaj pozostałe surowe jajka, utarty żółty ser oraz roztopione masło. Masę mleczną przelej do naczynia z mąką, dodaj warzywa. Wymieszaj metalową łyżką tak, by ciasto pozostało lekko grudkowate. Połowę ciasta wlej do natłuszczonej formy na keks. Ułóż jajka ugotowane na twardo i zalej pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 210°C przez mniej więcej 40 minut.
Nasza rada: Co zrobić, żeby jajko podczas gotowania nie pękało? Jeśli wyjęłaś je prosto z lodówki, nie wkładaj go od razu do wrzątku, tylko najpierw umyj je w ciepłej wodzie. Gotuj jajka na małym ogniu. Możesz też dodać trochę soli do wody, w której mają się gotować jajka.