Reklama
  • pół szklanki kaszy kukurydzianej,
  • szklanka mleka,
  • łyżka masła,
  • 3 suszone figi,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • płatki migdałowe,
  • tłuszcz do wysmarowania talerza.

Reklama

Mleko zagotuj, dodaj masło i wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę wyłóż na wysmarowany masłem lub olejem talerz i rozsmaruj na centymetrowy placek. Przykryj folią
i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie zagotuj sok z cukrem i gotuj tak długo, aż lekko się zagęści. Figi zalej gorącą wodą, po 10 minutach odlej i pokrój w plasterki. Wystudzoną kaszę pokrój w romby, układaj na przemian z figami w szklanych pucharkach. Polej sosem pomarańczowym i posyp płatkami migdałowymi.
Nasza rada: Do słodkich deserów najlepsze są kasze: manna, jęczmienna, kuskus, jaglana lub grysik kukurydziany. Kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem; zyskuje wtedy delikatny smak.

Reklama
Reklama
Reklama