Reklama

Reklama
  • 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (z jednej 400-gramowej puszki)
  • 1 łyżka skrobi arrarutowej*
  • 2 szklanki truskawek obranych i pokrojonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka syropu klonowego
  • 1/3 wegańskiego serka śmietankowego zmiękczonego**
  • 1 szklanka śmietanki z orzechów nerkowca ***
  • 1 szklanka pokruszonych krakersów grahamowych domowych lub kupnych

* jeśli nie będziesz używać serka wegańskiego, tylko serka z mleka, pomiń ten składnik – skrobia arrarutowa nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi

** zamiast serka wegańskiego możesz użyć serka z mleka

***lub zwykłej śmietanki

  1. Wlej 2 łyżki mleka kokosowego do małej miseczki, dodaj skrobię arrarutową i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Do średniej wielkości rondelka włóż truskawki, dodaj olej kokosowy, sól i syrop klonowy. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut, mieszając delikatnie, aż truskawki zaczną się rozpadać i puszczać sok. Zdejmij z ognia i dodaj papkę arrarutową oraz pozostałe mleko kokosowe. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Do miksera wlej masę truskawkową, dodaj wegański serek śmietankowy, śmietankę z orzechów i miksuj, aż masa będzie gładka. Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Dodaj pokruszone krakersy grahamowe do lodowej bazy i zamrażaj w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy lody są jeszcze miękkie, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
mat. pras.

Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak

Reklama

Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama