Lody truskawkowo-sernikowe
Podstawą tego przepisu jest wegański serek śmietankowy oraz pokruszone sucharki grahamowe i truskawki. Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: poniedziałek, 26 czerwca 2017 12:06
Reklama
Reklama
- 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (z jednej 400-gramowej puszki)
- 1 łyżka skrobi arrarutowej*
- 2 szklanki truskawek obranych i pokrojonych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka syropu klonowego
- 1/3 wegańskiego serka śmietankowego zmiękczonego**
- 1 szklanka śmietanki z orzechów nerkowca ***
- 1 szklanka pokruszonych krakersów grahamowych domowych lub kupnych
* jeśli nie będziesz używać serka wegańskiego, tylko serka z mleka, pomiń ten składnik – skrobia arrarutowa nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi
** zamiast serka wegańskiego możesz użyć serka z mleka
***lub zwykłej śmietanki
- Wlej 2 łyżki mleka kokosowego do małej miseczki, dodaj skrobię arrarutową i mieszaj, aż się rozpuści.
- Do średniej wielkości rondelka włóż truskawki, dodaj olej kokosowy, sól i syrop klonowy. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut, mieszając delikatnie, aż truskawki zaczną się rozpadać i puszczać sok. Zdejmij z ognia i dodaj papkę arrarutową oraz pozostałe mleko kokosowe. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Do miksera wlej masę truskawkową, dodaj wegański serek śmietankowy, śmietankę z orzechów i miksuj, aż masa będzie gładka. Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Dodaj pokruszone krakersy grahamowe do lodowej bazy i zamrażaj w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy lody są jeszcze miękkie, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama