Reklama

Reklama
  • banany
  • mąka orkiszowa
  • woda gazowana
  • jaja
  • mleko
  • sól
  • olej z pestek winogron lub rzepakowy (niearomatyczny)

Do wysokiego naczynia wbij dwa jaja i połącz je z mlekiem. Ubij, dodaj odrobinę soli. Dodawaj powoli mąkę orkiszową, a na koniec wodę gazowaną.
Na grubej tarce zetrzyj banana i dolej sporo oleju do ciasta, dokładnie wymieszaj, aż powstanie konsystencja lejącej śmietany.
Smaż na mocno rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju (wytartej papierem). Ważne! Gdy dodasz zbyt dużo wody mineralnej, naleśniki będą zbyt kruche, aby je przewrócić. Możesz zastąpić wodę mineralną wodą niegazowaną, ale wtedy dodaj odrobinę proszku do pieczenia.
Naleśniki możesz podawać z dżemem lub pudrem trzcinowym.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama