Reklama

Reklama
  • szklanka mielonych orzechów
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • ewentualnie polewa czekoladowa zrobiona w domu

Ubij sztywną pianę z białek. Ciągle ubijając, dodaj cukru. Wszystko delikatnie wymieszaj z żółtkami. Powoli wsyp mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia – zrób to delikatnie łyżką, by ciasto nie opadało.
Wlej do prostokątnej, dość dużej blachy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu i przestygnięciu wyłóż ciasto na deskę, polej polewą czekoladową albo przełóż morelowym dżemem. Pokrój w niewielkie prostokąty.

Polecamy przepis: Mazurek na kruchym spodzie

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama