Owsianka do szkoły i pracy – odżywcze drugie śniadanie dla dużych i małych [PRZEPIS]
Owsianka została odczarowana. Niegdyś uważana za niesmaczną, mdłą potrawę, dzisiaj przeżywa prawdziwy renesans. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszną owsiankę do szkoły i pracy, którą można przygotować wieczór wcześniej w… słoiku. Zdrowo, pysznie i ekologicznie.
Na rynku dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych – górskie, błyskawiczne i zwykłe. Najsmaczniejsze, najsłodsze i najzdrowsze są płatki owsiane zwykłe. Ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż w przypadku użycia płatków błyskawicznych, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Przedstawiamy przepis na zdrową owsiankę do szkoły i pracy, którą zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A może skusisz się na nocną owsiankę, którą można zabrać do szkoły lub pracy w słoiku?
Owsianka do szkoły i pracy – przepis
Potrzebujesz:
- płatków owsianych zwykłych (ok. 3 łyżek, możesz również użyć płatków górskich lub błyskawicznych)
- 150 ml mleka krowiego albo roślinnego
- łyżki masła orzechowego (dowolnego)
- kilku plasterków bananów, śliwek, jabłek czy innych ulubionych, a najlepiej sezonowych owoców
- słoika albo opakowania na żywność
Przygotowanie: Wstaw mleko na gaz. Kiedy zacznie się gotować, dodaj do niego płatki owsiane. Gotuj do całkowitego wchłonięcia się mleka, pamiętając o częstym mieszaniu – owsianka lubi się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dolać mleka lub wody. Kiedy owsianka będzie już gotowa, przerzuć ją do słoika czy pojemnika na żywność. Dodaj do niej ulubione owoce, masło orzechowe czy orzechy. Jeśli udekorujesz dziecku owsiankę (np. uśmiech z jabłka, oczy z rodzynek, uszy z banana), gwarantujemy, że zje ją ze smakiem. I uśmiechem.
Oryginalna owsianka do szkoły lub pracy
Owsianka nie musi być słodka – równie dobrze smakuje przygotowana w wytrawny sposób. Można dodać do niej odrobinę soli, a także dowolne składniki takie jak ser feta, suszone pomidory, jajko, kiełki czy pieczarki.
Jeśli jednak bardziej przemawia do ciebie słodka owsianka, dobrym pomysłem będzie dodanie do niej ulubionych orzechów, suszonych owoców, przecieru owocowego, prażonych jabłek czy powideł. W sezonie jesienno-zimowym warto dodać do niej rozgrzewających przypraw, takich jak sproszkowany lub świeży (tarty) imbir, cynamon czy kardamon.
Nocna owsianka – w sam raz do słoika
Nocna owsianka do szkoły czy pracy jest pyszna, zdrowa, pożywna i co najważniejsze – poranki bywają nerwowe, więc można przygotować ją wieczór wcześniej, a rano tylko spakować do plecaka czy torby. Nocna owsianka to nic innego jak płatki owsiane zalane mlekiem, pozostawione na noc. Najbardziej ekologicznym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie takiej owsianki w słoiku. Wystarczy zalać płatki owsiane mlekiem (3 łyżki płatków na 150 ml mleka), a rano dodać od niej ulubione dodatki i…gotowe.
Zobacz też: