Pieczony tuńczyk w sosie kaparowym
Wypróbuj przepis na pieczonego tuńczyka w sosie kaparowym podawanym z brązowym ryżem. Takie danie jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
- materiały prasowe Britta
Składniki na 2 porcje obiadowe:
- 1 torebka ryżu brązowego
- 2 filety z tuńczyka
- 50 g marynowanych kaparów
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Opłucz filety z tuńczyka, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
Gdy tuńczyk będzie się piekł, ugotuj ryż brązowy.
Przygotowanie sosu: drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.
Zobacz także: Inne przepisy na potrawy z tuńczyka
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem