Pierniczki bombki na choinkę: sprawdzony przepis na ozdoby choinkowe
Nie ma chyba piękniejszej choinki niż ta przystrojona prawdziwymi pierniczkami. Podajemy sprawdzony i łatwy przepis na pierniczki na choinkę, które odpowiednio przechowane, będą służyć jako ozdoba jeszcze kolejne lata.
- Adrianna Trusiuk
Zrobienie pierniczków na choinkę może być naprawdę łatwe i co najważniejsze bardzo przyjemne, zwłaszcza w rodzinnym gronie. Jakie powinny być pierniczki na choinkę? Przede wszystkim twarde i niezbyt kruche, aby podczas ozdabiania czy przekładania przez nie dratwy lub zawieszki nie połamały się. Aby właśnie takie pierniczki uzyskać, trzeba zastosować odpowiednie proporcje.
Na szczęście z nami zrobienie idealnych pierniczków na choinkę będzie proste! Przedstawiamy przepis na łatwe pierniczki w kształcie bombki na choinkę, które bez trudu przygotuje nawet dziecko!
Pierniczki na choinkę: przepis na plastyczne, niełamiące się ciasto
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 75 g drobnego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- kolorowy lukier plastyczny
Przygotowanie: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj, by składniki się połączyły. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrój kółka o średnicy 8 cm. Z folii aluminiowej uformuj niewielkie wałeczki. Zrób nimi dziurki na sznurek i pozostaw w ciastku, by podczas pieczenia dziurka nie zarosła. Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w temperaturze 170°C przez 12 minut. Kiedy pierniczki wystygną, ozdób je lukrem plastycznym wedle uznania.
PORADA: lukier plastyczny można zrobić samodzielnie, jednak dużo łatwiejszym wyjściem jest zakupienie gotowego lukru w sklepie z akcesoriami cukierniczymi albo przez internet. Najlepiej jest kupić biały lukier i dodatkowo barwniki spożywcze, wówczas można wykonać zdobienia w różnych kolorach.
Zobacz też: