Pierniczki całuski przygotuj przynajmniej tydzień przed świętami. Zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć. Przepis na pierniki całuski powstał w czasach średniowiecza, prawdopodobnie w Niemczech. Tradycyjne pierniki całuski, tym różnią się od innych pierniczków, że każdy z nich ozdobiony jest migdałem.

Reklama

Przepis na świąteczne pierniki całuski

Składniki:

  • 300 g mąki
  • pół szklanki miodu
  • jajko
  • 100 g cukru
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • migdały
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania pierniczków całusków:

  1. Zagotuj miód w rondelku. Wlej go do przesianej mąki, w której zrobiłaś dołek, i wymieszaj nożem.
  2. Wsyp cukier, przyprawę korzenną, sodę, dodaj łyżkę masła i jajko.
  3. Zagniataj ciasto długo i energicznie, żeby pierniczki ładnie wyrosły.
  4. Rozwałkuj je, wytnij ciasteczka i układaj na natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia.
  5. Następnie wszystkie posmaruj roztrzepanym widelcem jajkiem.
  6. Piecz ok. 15–20 minut w niezbyt gorącym piekarniku rozgrzanym do 175 st. (urosną trzykrotnie). Upieczone i ostudzone przełóż do słoja lub puszki.
  7. Po udekorowaniu pierniczków lukrem lub czekoladową polewą ozdabiaj je migałami. Jeśli wolisz, możesz użyć również płatków migdałowych.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama