Pierniczki całuski: przepis na pierniczki z migdałem, które urosną aż 3-krotnie
Pierniczki całuski to nie są zwykłe pierniki. Podobno różnią się tym od zwykłych pierniczków, że kiedy bierze się kęs całuska do ust — słychać dźwięk... dawanego komuś buziaka. Jeśli chcesz przekonać się, czy to prawda i upiec je na święta, wykorzystaj nasz przepis.
- redakcja mamotoja.pl
Opublikowano: poniedziałek, 28 listopada 2022 12:56
Reklama
Pierniczki całuski przygotuj przynajmniej tydzień przed świętami. Zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć. Przepis na pierniki całuski powstał w czasach średniowiecza, prawdopodobnie w Niemczech. Tradycyjne pierniki całuski, tym różnią się od innych pierniczków, że każdy z nich ozdobiony jest migdałem.
Reklama
Przepis na świąteczne pierniki całuski
Składniki:
- 300 g mąki
- pół szklanki miodu
- jajko
- 100 g cukru
- łyżka masła
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka przyprawy korzennej
- migdały
- jajko do smarowania
Sposób przygotowania pierniczków całusków:
- Zagotuj miód w rondelku. Wlej go do przesianej mąki, w której zrobiłaś dołek, i wymieszaj nożem.
- Wsyp cukier, przyprawę korzenną, sodę, dodaj łyżkę masła i jajko.
- Zagniataj ciasto długo i energicznie, żeby pierniczki ładnie wyrosły.
- Rozwałkuj je, wytnij ciasteczka i układaj na natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia.
- Następnie wszystkie posmaruj roztrzepanym widelcem jajkiem.
- Piecz ok. 15–20 minut w niezbyt gorącym piekarniku rozgrzanym do 175 st. (urosną trzykrotnie). Upieczone i ostudzone przełóż do słoja lub puszki.
- Po udekorowaniu pierniczków lukrem lub czekoladową polewą ozdabiaj je migałami. Jeśli wolisz, możesz użyć również płatków migdałowych.
Zobacz także:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama