Na ciasto:

Reklama
  • 50 dag mąki
  • szklanka wrzątku
  • łyżka oleju

Na farsz:

  • 50 dag soczewicy
  • papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki

Soczewicę ugotuj aż będzie miękka (ok. 15 minut).
W tym samym czasie przyrumień na patelni pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej posiekany czosnek, paprykę i duś przez chwilę, dopraw. Wymieszaj z soczewicą i natką.
Z mąki, wrzątku i oleju zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką krążki.
Nałóż na nie farsz, lep pierożki i gotuj we wrzątku. Podawaj z tłuszczem, przyrumienioną cebulką lub kwaśną śmietaną. Wypróbuj też podsmażonych lub pieczonych (jak na zdjęciu).

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama