Soczewica to źródło łatwo przyswajalnego białka i cennych witamin. Odpowiednio przyrządzona jest naprawdę smaczna, zwłaszcza podana w formie zupy. Polecamy ją szczególnie w chłodne dni, kiedy to ma się ochotę na coś sycącego i pożywnego. Podajemy sprawdzony przepis na pyszną zupę-krem z soczewicy, którą polubią dzieci i dorośli.

Reklama

Zupa z soczewicy dla niemowlaka – przepis (od 10. miesiąca)

Potrzebujesz:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • litr wody

Dla dorosłego dodatkowo:

  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek zielonej pietruszki

Wykonanie: Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Pomidory obierz ze skórki, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Soczewicę umyj. Gotuj ją razem z warzywami, oliwą i listkiem laurowym przez ok. 45 minut. Przetrzyj przez sitko lub zmiksuj.

Dla dorosłego: czosnek zmiksuj z sokiem z cytryny i natką. Dodaj do zupy. Jeśli jest za gęsta, możesz do niej dolać więcej wody.

Zobacz także

Nasza rada: Wszelkie zupy-kremy świetnie sprawdzają się w wypadku dzieci, które nie lubią gotowanych warzyw i nie tkną zupy, jeśli zobaczą w niej zielony groszek albo natkę pietruszki. W zupie-kremie ich nie zauważą!

Od kiedy można podać soczewicę niemowlakowi?

Samą soczewicę można podać dziecku już od 6. miesiąca życia. Można ugotować ją w lekkim, warzywnym wywarze i dodać do niej ugotowaną marchewkę czy pietruszkę. W podanym przez nas przepisie znajduje się pomidor, który nadaje potrawie mnóstwo smaku. Pomidory można podać dziecku dopiero po 10. miesiącu, przy czym należy bacznie obserwować jego reakcję, gdyż potrafi on silnie uczulić — przepis na zupę-krem z soczewicy przeznaczony jest dla dzieci po ukończeniu 10 miesięcy.

Czy soczewica jest lekkostrawna?

Spośród wszystkich roślin strączkowych to właśnie soczewica jest najbardziej lekkostrawna. Dzięki wysokiej zawartości błonnika dobrze oddziałuje ona na układ trawienny, a ponadto daje uczucie sytości na długie godziny. Soczewica ma aż trzy odmiany. Na sklepowych półkach można znaleźć soczewicę czerwoną, zieloną, żółtą, brązową i czarną. Jeśli chcesz kupić soczewicę, która jest najlepiej przyswajalna i najszybciej się ugotuje, sięgnij po soczewicę czerwoną. Zupa z soczewicy czerwonej to doskonałe uzupełnienie diety niemowlaka.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama