Przetwory z agrestu - przepisy
Dlaczego warto jeść agrest? Zobacz przepisy na przetwory z agrestu.
Dlaczego warto jeść agrest?
Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu. Oprócz tego znajdziemy w tym małym owocu witaminę A, B i P, które są odpowiedzialne za odpowiedni metabolizm komórek naszego organizmu wzmacniając przemianę materii. Z minerałów agrest zawiera: żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki temu zapobiega anemii i gwarantuje dobry humor, bo magnez wpływa na poprawę nastroju.
Agrest dobrze wpływa na nasz układ kostny i mięśniowy, działa moczopędnie, oczyszczająco i wzmaga apetyt.
Zobacz też: 8 powodów dlaczego warto jeść agrest?
Kiedy w Polsce jest sezon na agrest?
W Polsce agrest dojrzewa w okresie lipiec-sierpień.
Zobacz też: Agrest dla karmiącej mamy
Przepisy na przetwory z agrestu:
- Dżem agrestowy
- Marmolada z porzeczek i agrestu - zobacz przepis
- Kompot z agrestu
Zobacz także: Domowe przetwory krok po kroku