Kruche ciasteczka to pyszny i słodki deser. Doskonale smakują solo, jednak najsmaczniejsze są w towarzystwie kubka gorącego kakao. Zrobienie kruchych ciasteczek jest dziecinnie proste – dlatego też do ich wykonania warto zaangażować dzieci, które z pewnością z radością pomogą w przyrządzeniu słodkości.

Reklama

Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszne i co równie ważne, naprawdę kruche ciasteczka, które można jeść chwilę po wyjęciu ich z piekarnika.

Kruche ciasteczka dla dzieci: przepis podstawowy, który zrobisz razem z dzieckiem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (pszennej albo orkiszowej)
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
  • cukier waniliowy

Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej kostkę masła i cukier. Całość posiekaj. Połącz ciasto z żółtkami i śmietaną. Krótko wyrób, włóż na pół godziny do lodówki. Następnie pomóż maluchowi rozwałkować je na grubość ok. 1/2 cm i pozwól wycinać różne kształty. Możecie używać foremek lub robić palcami placuszki, lub wałeczki. Kruche ciasteczka piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Zobacz także

Kruche, zdrowe ciasteczka bez cukru dla dzieci: przepis

Chcesz, by dziecko zjadło bardziej zdrowe ciasteczka? Wypróbuj poniższy przepis, w którym w ogóle nie ma cukru!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (pszennej albo orkiszowej)
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • żółtko
  • łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej masło i miód. Następnie dodaj do ciasta żółtka ze śmietaną. Zagnieć całość ręcznie, a jeśli masz możliwość, zagnieć je krótko w robocie planetarnym. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je z dzieckiem na 0,5 cm grubości. Pozwól dziecku wyciąć ciasteczka w dowolnym kształcie – najłatwiej wyciąć je za pomocą foremek. Kruche ciasteczka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Kruche ciasteczka orzechowe dla dzieci: szybki przepis

Kruche ciasteczka są pyszne, ale wzbogacenie ich o orzechy sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i zdrowe, bo przecież orzechy zawierają mnóstw ocennych witamin i minerałów. Oto jak je przygotować:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • pół kostki masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • dwie łyżki masła orzechowego (dowolnego)
  • garstka posiekanych orzechów (np. włoskich, pekan, ziemnych)

Przygotowanie: daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej masło i cukier. Do masy dodaj żółtka wraz z masłem orzechowym i posiekanymi drobno orzechami. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej masy i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj z dzieckiem do 0,5 cm grubości. Wytnijcie razem ciasteczka i ułóżcie je na blasze. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama