Zastanawiasz się, jak zrobić kolorowe pierniczki? Kluczem jest tutaj ich dekoracja, bo ciasto na pierniczki zawsze wychodzi mniej lub bardziej brązowe. Kolory pierniczkom nada barwny lukier. Można też użyć kolorowych posypek. Warto poeksperymentować i znaleźć taki sposób dekorowania pierniczków, który najlepiej sprawdzi się w twoim domu.

Reklama

Kolorowe pierniczki – przepis

Poniżej prosty klasyczny przepis na tradycyjne pierniczki. Jeśli szykujesz ciasteczka dla niemowląt, skorzystaj z przepisu odpowiedniego dla małych dzieci.

Składniki na klasyczne ciasto na pierniczki:

  • 125 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g płynnego miodu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 2 łyżeczki kakao.

Wykonanie:

  1. Do miski włóż wszystkie składniki, wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 0,5 cm na podsypanym mąką stole.
  5. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na pierniczki nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez Anastazję.

Zobacz także

Jak zrobić kolorowy lukier

Schłodzone pierniczki polukruj za pomocą tytki i rękawa cukierniczego. Możesz użyć gotowych barwnych lukrów, które kupisz w sklepie, oraz barwnych posypek (posypuj nimi pierniczki, gdy lukier jeszcze nie zastygł). Jednak zrobienie kolorowego lukru samodzielnie nie jest trudne.

Przepis 1: lukier z białek

Przygotuj:

  • 2 białka,
  • 2,5 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Białka i puder umieść w suchej i czystej misie miksera.
  4. Ubijaj do otrzymania gładkiego lukru.
  5. Na koniec ubijania możesz dodać barwniki spożywcze.
  6. Możesz podzielić lukier na kilka porcji i do każdej dodać inny barwnik.

Przepis 2: lukier na bazie wody

Przygotuj:

  • szklanka cukru pudru przesianego przez sitko,
  • 2 łyżeczki wody.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodawaj wodę po kilka kropli. Lukier powinien być dość gęsty, aby nie spłynął z pierniczków.
  2. Dodaj wybrany barwnik, wymieszaj i maluj pierniczki.

Naturalne barwniki do lukru

W sklepach kupisz barwniki spożywcze w wielu kolorach. Domowymi sposobami także można nadać lukrowi kolor. I tak:

  • sok z wiśni, aronii lub jagód – zabarwi lukier na czerwono lub różowo,
  • sok z marchwi – nada mu kolor pomarańczowy,
  • kurkuma zabarwi lukier na żółto,
  • zmiksowane liście mięty nadadzą mu kolor zielony.

Trzeba jednak pamiętać, że tak barwiony lukier nie będzie miał bardzo intensywnego koloru (chyba że użyjesz soków zamiast wody, wtedy kolor będzie mocniejszy), a lukier nabierze smaku dodatku, jakiego użyjesz. Nie każdemu może to odpowiadać.

Sprawdź też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama