Rosół dla niemowląt: przepis na rosół drobiowy dla maluszka
Rosół dla niemowląt jest zalecany od ok. 9-10. miesiąca życia (dla młodszego, np. 6-miesięcznego dziecka lepiej ugotować rosół na samych warzywach lub zupki jarzynowe). Rosół możesz podawać niemowlakowi z makaronem lub domowymi kluskami lanymi. Taki rosół rozgrzewa, pomaga zwalczyć przeziębienie i jest bazą do innych dań.
Opublikowano: czwartek, 26 listopada 2020 12:59
Reklama
Na rosół dla niemowlaka:
Reklama
- średnia marchew
- mała pietruszka
- biała część pora
- udko z kurczaka
- kawałek selera
- cebulka
- natka posiekanej pietruszki
- szklanka wody
Na kluseczki:
- żółtko jaja
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka wody
Uwaga! Rosół nie jest wskazany dla 6-miesięcznego dziecka, które dopiero rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety. Pierwsze zupki powinny być oparte na warzywach (które można z łatwością zmiksować w razie potrzeby). Rosół na mięsnym wywarze może być dla niemowlaka silnym alergenem, dlatego lepiej poczekać z jego podawaniem do ok. 9-10. miesiąca życia.
Jak ugotować rosół dla niemowlaka?
- Z mięsa zdejmij skórę, ugotuj w wodzie, zdejmując szumowiny.
- Warzywa obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
- Gotuj do miękkości na małym ogniu.
- Gdy warzyw i mięso będą miękkie, wyjmij je z wywaru i przecedź go.
- Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto.
- Rosół doprowadź do wrzenia i wlej do niego cienkim strumieniem ciasto.
- Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.
- Porcję rosołu wlej na talerzyk i posyp zieloną natką pietruszki.
Zobacz także:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama