Reklama

Na rosół dla niemowlaka:

Reklama
  • średnia marchew
  • mała pietruszka
  • biała część pora
  • udko z kurczaka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • natka posiekanej pietruszki
  • szklanka wody

Na kluseczki:

  • żółtko jaja
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka wody

Uwaga! Rosół nie jest wskazany dla 6-miesięcznego dziecka, które dopiero rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety. Pierwsze zupki powinny być oparte na warzywach (które można z łatwością zmiksować w razie potrzeby). Rosół na mięsnym wywarze może być dla niemowlaka silnym alergenem, dlatego lepiej poczekać z jego podawaniem do ok. 9-10. miesiąca życia.

Jak ugotować rosół dla niemowlaka?

  1. Z mięsa zdejmij skórę, ugotuj w wodzie, zdejmując szumowiny.
  2. Warzywa obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
  3. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
  4. Gdy warzyw i mięso będą miękkie, wyjmij je z wywaru i przecedź go.
  5. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto.
  6. Rosół doprowadź do wrzenia i wlej do niego cienkim strumieniem ciasto.
  7. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.
  8. Porcję rosołu wlej na talerzyk i posyp zieloną natką pietruszki.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama