Reklama

Reklama
  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
  • 4 buraki
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ser typu lazur
  • sól, pieprz, rozmaryn

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Danie jest źródłem kwasu foliowego i żelaza – składników wspomagających płodność. W 100 g buraków znajduje się 109 µg kwasu foliowego i 0,8 mg żelaza.

Reklama

Źródło przepisu: Dan Cake

Reklama
Reklama
Reklama