Rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z grzankami
Aromatyczna zupa z pieczonych buraków to doskonałe źródło kwasu foliowego i żelaza – składników, które wspomagają płodność.
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
- 4 buraki
- 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ser typu lazur
- sól, pieprz, rozmaryn
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
Danie jest źródłem kwasu foliowego i żelaza – składników wspomagających płodność. W 100 g buraków znajduje się 109 µg kwasu foliowego i 0,8 mg żelaza.
Źródło przepisu: Dan Cake