Reklama

Reklama
  • 1 kg gruszek
  • 3 daktyle
  • 3 figi
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kawałeczek laski wanilii

Figi i daktyle (bezsiarkowe, najlepiej ekologiczne) umyj, drobno pokrój. Dodaj cynamon, imbir, wanilię, goździki. Zalej szklanką wody i gotuj powoli, aż zawrze. Dodaj obrane ćwiartki gruszek i gotuj ok. 15 minut, dodając sok z cytryny. Wsyp płatki migdałów i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj na ciepło. Resztę deserku możesz zawekować.

Zadanie dla dziecka: Pozwól maluchowi pokroić gruszki na kawałki za pomocą plastikowego nożyka. Pod twoim nadzorem dziecko może też dosypywać przyprawy. Zachęć, by wcześniej je powąchało.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z gruszkami

Reklama
Reklama
Reklama