Rozgrzewające duszone gruszki z migdałami
Gruszki duszone z bakaliami i rozgrzewającymi przyprawami - nie ma nic lepszego niż taki deser w zimny jesienny lub zimowy dzień. To również spora porcja zdrowych składników. Wypróbuj nasz przepis.
- Autorka: Anna Kłosińska, przepis pochodzi z miesięcznika „Twoje Dziecko”
- 1 kg gruszek
- 3 daktyle
- 3 figi
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta imbiru
- łyżeczka soku z cytryny
- kawałeczek laski wanilii
Figi i daktyle (bezsiarkowe, najlepiej ekologiczne) umyj, drobno pokrój. Dodaj cynamon, imbir, wanilię, goździki. Zalej szklanką wody i gotuj powoli, aż zawrze. Dodaj obrane ćwiartki gruszek i gotuj ok. 15 minut, dodając sok z cytryny. Wsyp płatki migdałów i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj na ciepło. Resztę deserku możesz zawekować.
Zadanie dla dziecka: Pozwól maluchowi pokroić gruszki na kawałki za pomocą plastikowego nożyka. Pod twoim nadzorem dziecko może też dosypywać przyprawy. Zachęć, by wcześniej je powąchało.
Zobacz więcej przepisów na dania z gruszkami