Reklama
  • 1 kg gruszek
  • 3 daktyle
  • 3 figi
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kawałeczek laski wanilii

Figi i daktyle (bezsiarkowe, najlepiej ekologiczne) umyj, drobno pokrój. Dodaj cynamon, imbir, wanilię, goździki. Zalej szklanką wody i gotuj powoli, aż zawrze. Dodaj obrane ćwiartki gruszek i gotuj ok. 15 minut, dodając sok z cytryny. Wsyp płatki migdałów i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj na ciepło. Resztę deserku możesz zawekować.

Zadanie dla dziecka: Pozwól maluchowi pokroić gruszki na kawałki za pomocą plastikowego nożyka. Pod twoim nadzorem dziecko może też dosypywać przyprawy. Zachęć, by wcześniej je powąchało.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z gruszkami

Reklama
Reklama
Reklama