Reklama

Reklama
  • 1/2 szklanki suchego kuskus
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 nieduże awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • 10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). Oliwki kroimy na plasterki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.

Reklama

Zobacz więcej przepisów dla dziecka z kaszą

Reklama
Reklama
Reklama