Sałatka z kuskusem
Kusząca propozycja – czyli sałatka z kuskusem. Sałatka z kuskusem, awokado, serem feta i zielonymi oliwkami to oryginalny pomysł na kolację.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Ponti, producenta suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera feta
- 10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). Oliwki kroimy na plasterki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.
Zobacz więcej przepisów dla dziecka z kaszą