
Bób dla dzieci to dobry pomysł, o ile dziecko jest wystarczająco duże, by go strawić i nie nabawić się problemów gastrycznych. Niektórzy sądzą, że bób nadaje się już dla niemowlaka, bo ma wyjątkowe właściwości i jest bardzo zdrowy. To prawda, ale przepisy z bobem są raczej przeznaczone dla nieco starszych dzieci. A zatem od kiedy i jak podawać bób dziecku?
Bób dla dzieci: od kiedy?
Nie wiesz, od kiedy dawać bób dziecku? Najbezpieczniej będzie, jeśli maluch po raz pierwszy spróbuje bobu po skończeniu 12 miesięcy. Takie zalecenia są zgodne ze schematem żywienia. Bób nie nadaje się dla niemowlaka ze względu na swoje wzdymające właściwości. Zanim przygotujesz bób dla dziecka, upewnij się, że maluch nie ma problemów żołądkowych, np. nie cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy. Warto też wiedzieć, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, jego jedzenia powinny więc unikać osoby chore na cukrzycę.
Bób dla dziecka: jakie ma właściwości?
Bób jest zdrowy i wartościowy, dlatego warto wprowadzać go do diety dzieci. To roślina strączkowa bogata w składniki odżywcze:
- białko;
- witaminy C, B1, B2, B3, B, E;
- mikroelementy (cynk, żelazo);
- makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas).
Nic dziwnego więc, że bób jest dobry dla zdrowia dzieci – rocznych i starszych. Właściwości bobu nie ograniczają się jedynie do dawania uczucia sytości, ta roślina ma także liczne właściwości lecznicze. Bób:
- pomaga w leczeniu anemii;
- usprawnia pracę układu krążenia;
- reguluje ciśnienie krwi;
- chroni przed nowotworem jelita grubego.
Poza tym bób, jedzony w rozsądnych ilościach, z powodzeniem może zastąpić np. makaron czy ryż dla dziecka.
Jak podawać bób dla dzieci?
Jeśli dopiero zaczynasz wprowadzać bób do diety dziecka, rób to powoli i z umiarem. Podawaj bób w niewielkich ilościach, po kilka ziaren, i obserwuj reakcje dziecka. Bób dla dzieci trzeba ugotować do miękkości (ok. 15 minut, aż skórki będą pomarszczone). Lepiej też, aby dziecko nie jadło skórek bobu, bo mogą wzdymać i powodować ból brzucha.
Bób dla dzieci: przepisy
Wypróbuj te przepisy z bobem dla dzieci, póki trwa sezon! Bardzo możliwe, że w połączeniu z ulubionym makaronem albo jako nadzienie pierożków bób prędzej zasmakuje twojemu dziecku.
- sałatka z bobu
- hummus z bobu
- zupa serowa z bobem
- makaron z pesto z bobu
- pierogi z bobem
- tarta z bobem
- pasta z bobu
Zobacz też:

Jeśli nie mamy poważnych problemów żołądkowych , to rośliny strączkowe, takie jak bób, fasola, groch, powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu: ze względu na ich wartości. Świeży bób jest bardzo krótko, dlatego w sezonie warto go jeść, pod warunkiem, że nie masz po nim dolegliwości żołądkowych. Dużo zależy od sposobu gotowania. Jakie zasady dotyczą mamę, która karmi piersią? Czy karmiąca mama może jeść bób? Karmiąca mama może jeść bób, jeśli nie cierpi po nim na dolegliwości żołądkowe . Warto gotować go tak, by zmniejszyć możliwość ich wystąpienia i nie jeść bobu w dużych ilościach (rozsądna porcja to ok. pół szklanki). Oczywiście trzeba zwrócić uwagę na to, jak zachowuje się dziecko, jeśli jemy bób. Pamiętajmy, że na wszelki wypadek podczas karmienia piersią nie należy stosować diet eliminacyjnych . Karmiąca mama może jeść wszystko , najlepiej jednak, żeby jej menu było zdrowe i lekkostrawne. Wartościowy bób Bób zawiera tak dużo dobrze przyswajalnego białka, że może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ma też dużo kwasu foliowego , który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, bo zapobiega wadom cewy nerwowej. Jednak również w czasie karmienia piersią zapotrzebowanie na kwas foliowy jest znacznie wyższe niż kiedy nie karmisz (kwas foliowy zapobiega anemii , czyli niedokrwistości). Bogactwem bobu jest też kompleks witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego. Bób zawiera też dużo potasu (ważny dla serca) oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja zmniejszeniu poziomu cholesterolu we krwi. Reguluje też ciśnienie. W bobie jest wysokie stężeniem lewodopy, która jest prekursorem dopaminy , poprawiającej nastrój. Zobacz też: Pyszne potrawy z bobu Czy bób może zaszkodzić? Młody bób można jeść na surowo (po wyjęciu ze strąków). Starszy trzeba ugotować (najlepiej na...

Warzywa to ważny element diety - nie może ich zabraknąć w diecie niemowlęcia. Na początku rozszerzania diety surowe warzywa nie są jednak polecane dla niemowląt. Wyjaśniamy, od kiedy niemowlak może jeść surowe warzywa. Dlaczego niemowlak początkowo powinien jeść gotowane warzywa? Warzywa można i należy wprowadzać do diety dziecka już po 17. tygodniu życia (nie później niż w 26. tygodniu życia). Zaczynamy od gotowanych warzyw , m.in. dlatego że produkty podawane tuż po mleku mamy powinny mieć konsystencję płynnej, a potem półpłynnej papki. Na tym etapie dziecko nie potrafi jeszcze gryźć , więc nie poradziłoby sobie z surowymi produktami. Od kiedy można podawać dziecku surowe warzywa? Gotowane warzywa są mniej odżywcze od surowych, ale obróbka termiczna (np. gotowanie) niszczy niektóre szkodliwe związki i zwiększa strawność - a w żywieniu niemowląt wysoka jakość produktów i bezpieczeństwo są numerem jeden. Gdy dziecko lepiej radzi sobie z samodzielnym jedzeniem i dobrze siedzi, czyli ok. 10-11. miesiąca życia, można mu podawać też produkty surowe , np. surowego obranego ogórka czy pokrojoną w drobne paski marchewkę. Warto pozwolić dziecku jeść je rączką. Do surowych warzyw można podać dip z jogurtu naturalnego doprawiony świeżymi ziołami, np. posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. Zobacz też: Rozszerzanie diety po nowemu - nowe zalecenia na 2017

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Owoce w diecie niemowlaka to dobre źródło ważnych składników odżywczych. Trzeba jednak podawać je z umiarem i zachowaniem zasad. Choć owoce z różnych stron świata są dostępne w sklepach przez okrągły rok, podawanie ich dziecku warto zacząć od owoców sezonowych, rosnących lokalnie, takich jak jabłka, gruszki, morele, maliny czy śliwki. Zawierają nie tylko witaminy, błonnik, ale również składniki mineralne, w tym cenne pierwiastki śladowe, których nie może zabraknąć niemowlęciu podczas rozszerzania diety. Spis treści: Od kiedy owoce dla niemowlaka i jakie? Dlaczego owoce dopiero po warzywach? Surowe czy gotowane owoce dla niemowlaka? Jak podawać owoce małemu dziecku? Ile owoców dziennie może jeść niemowlak? Czy owoce mogą uczulać dziecko? Od kiedy owoce dla niemowlaka i jakie? Owoce warto wprowadzić do diety niemowlęcia jako drugą po warzywach grupę produktów. Można je podawać najwcześniej, gdy dziecko skończy czwarty miesiąc życia (między 17. a 26. tygodniem życia). Pierwsze owoce to zazwyczaj jabłka i gruszki (są dobrze tolerowane). Początkowo niemowlę może dostać mus (lub przecier ze słoiczka); Potem skrobane łyżeczką jabłuszko; Po kilku dniach dziecko może spróbować innych owoców, np. jagód, porzeczek, malin, truskawek. Ważne jest, żeby nowe owoce pojawiały się w diecie dziecka pojedynczo i w odstępach kilku dniowych. Najpierw podajemy małą ilość owocu, stopniowo ją zwiększamy i obserwujemy dziecko. Jeśli dziecko dobrze reaguje, po kilku dniach może poznać smak innego owocu. Dlaczego owoce dopiero po warzywach? Kiedyś rozszerzanie diety niemowlaka zaczynano od jabłka. Teraz eksperci...