Schab zapiekany w warzywach z ryżem
Wypróbuj nasz przepis na schab w warzywach z ryżem. To przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
- 1,5 kg schabu
- ocet balsamiczny
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 (średni) seler
- sól i pieprz czarny
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki oregano
- 3 ziarna jałowca
- 2-3 ząbki czosnku
Natrzyj schab octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Podlej odrobiną wody, dorzuć ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200°C (termoobieg). Piecz przez 90 minut.
W tym czasie umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i pokrój mięso na grube plastry. Dodaj starte warzywa (rozłóż po całym mięsie). Dolej wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Mięso najlepiej podawać z białym ryżem. Smacznego!
Źródło: materiały prasowe Halina
Sprawdź również przepisy na zdrowe i aromatyczne zupy