Reklama
  • 1,5 kg schabu
  • ocet balsamiczny
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 (średni) seler
  • sól i pieprz czarny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 ziarna jałowca
  • 2-3 ząbki czosnku

Natrzyj schab octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Podlej odrobiną wody, dorzuć ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200°C (termoobieg). Piecz przez 90 minut.
W tym czasie umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i pokrój mięso na grube plastry. Dodaj starte warzywa (rozłóż po całym mięsie). Dolej wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Mięso najlepiej podawać z białym ryżem. Smacznego!

Źródło: materiały prasowe Halina

Zobacz także
Reklama

Sprawdź również przepisy na zdrowe i aromatyczne zupy

Reklama
Reklama
Reklama