Tarta z grzybami
Aromatyczna Tarta z grzybami, zabielana aksamitną śmietanką, szybko skradnie serca tak domowników, jak i gości. Do jej wypieku najlepiej użyć kilku rodzajów grzybów, zatem nie zapomnijmy o kurkach, podgrzybkach czy pieczarkach.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych OSM Piątnica, producenta nabiału
Ciasto:
- masło
- mąka
- 2 szt. żółtka
- woda
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- Śmietanka 42% od OSM Piątnica
- Śmietana 18% od OSM Piątnica
- cebula
- masło
- 250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
- 250 g kurek świeżych lub mrożonych
- 6 pieczarek
- sól, pieprz do smaku
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Zobacz więcej przepisów na tarty dla dziecka