Ciasto:

Reklama
  • masło
  • mąka
  • 2 szt. żółtka
  • woda
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • Śmietanka 42% od OSM Piątnica
  • Śmietana 18% od OSM Piątnica
  • cebula
  • masło
  • 250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • 250 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz do smaku

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na tarty dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama