Reklama

Poza prezentem i licznymi atrakcjami warto przygotować również tort na Dzień Dziecka. W tym przypadku liczy się nie tylko smak, ale też wygląd. Torty na Dzień Dziecka powinny zachęcać do ich zjedzenia. Oto propozycje, które wywołają dziecięcy zachwyt! Możesz przygotować tort Kinder Bueno, który jest ozdobiony ulubionymi słodyczami dziecka, kolorowy tort na Dzień Dziecka Rainbow Cake – jest to istna tęcza (i raj dla podniebienia!) lub pyszny tort na Dzień Dziecka Rafaello dla małych miłośników tej słodkości.

Reklama

Torty na Dzień Dziecka:

Tort na Dzień Dziecka Rafaello

AdobeStock

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

Składniki na masę kokosową Rafaello:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki słabej herbaty wymieszanej z ekstraktem migdałowym
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g białej czekolady

Składniki na warstwę owocową:

  • 20 truskawek (świeżych lub mrożonych), ok. 350 g
  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na nasączenie i dekorację:

  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego wodą
  • 75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, gotowe pralinki kokosowe

Sposób wykonania:

Biszkopt

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o średnicy 26 cm, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier (po łyżce), cały czas miksując. Ubijaj masę jeszcze przez około 2 minuty, do momentu aż białka będą gęste i błyszczące.

Następnie (wciąż ubijając) dodawaj stopniowo żółtka. W trzech partiach dodaj przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Za każdym razem krótko miksuj całość na małych obrotach miksera do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Masę wyłóż do formy, a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut. Gdy wyjmiesz biszkopt z piekarnika - ostudź go, a następnie przekrój na 3 krążki.

Masa kokosowa Rafaello

Kokosowe mleko zagotuj w garnku, dodaj wiórki kokosowe, a później zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia ok. 35-40 minut. Rób to na małym ogniu i od czasu do czasu mieszaj. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe. Pod koniec dodaj 4 łyżki słabej herbaty wymieszanej z ekstraktem migdałowym. Masę odstaw z ognia, dodaj połamaną na cząsteczki białą czekoladę, by finalnie się roztopiła. Całość należy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Następnie zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem (około 15 sekund). Dodaj ostudzoną masę kokosową i wymieszaj. Na koniec wstaw całość do lodówki (do momentu, aż będziesz używać masy).

Warstwa owocowa

Dokładnie umyj truskawki i usuń szypułki. 2/3 ilości truskawek włóż do garnka, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz cukier wanilinowy, dżem. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki, jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych). Całość wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Potem wszystko dokładnie ostudź.

Przełożenie tortu

Najpierw masę kokosową podziel na trzy części, dwie wykorzystaj na przełożenie tortu, a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopt możesz nasączyć ekstraktem migdałowym wymieszanym z wodą. Na części biszkoptu wykładaj ostudzone owoce oraz masę kokosową. Po posmarowaniu całego tortu masą kokosową – obłóż go wiórkami, a następnie wstaw na ok. 1-3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu udekoruj całość.

Kolorowy tort na Dzień Dziecka

AdobeStock

Składniki na blaty tortu:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka
  • 6 barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 36%, b. zimnej
  • 500 g serka mascarpone, zimnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Blaty tortu

Masło, jajka i mlek wyjmij z lodówki ok. pół godziny przed rozpoczęciem robienia tortu. Masło, cukier oraz cukier wanilinowy ubij na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo jajka, cały czas ubijając. Następnie dodawaj mleko na przemian z mąką (wymieszaną i przesianą z solą oraz proszkiem do pieczenia) i zmiksuj na jednolite ciasto. Podziel je na 6 części i każdą z nich umieść w oddzielnej misce. Do każdej części dodaj barwnik i delikatnie połącz go z ciastem. Każą część ciasta umieść w foremce aluminiowej o średnicy ok. 22-23 cm lub w zwykłej tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem

W misce miksera umieść: śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubijaj przez ok. 5 minut, do momentu aż powstanie gęsty i puszysty krem.

Gdy blaty tortu całkowicie ostygną – przełóż je kremem. Pamiętaj jednak, żeby zostawić część kremu na obłożenie tortu z zewnętrznej strony. Całość wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.

Tort na Dzień Dziecka Kinder Bueno

Adobe Stock

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 95 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na frużelinę malinową:

  • 125 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku (2 g)
  • 1 i 1/2 łyżki cukru (18 g)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżeczce wody

Składniki na krem Kinder Bueno:

  • 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 90 g masła
  • 5 łyżeczek cukru pudru (pełnych)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki mleka w proszku (pełne)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Składniki na krem czekoladowy:

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 15 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowe składniki: dowolne słodycze (Kinder Czekolada, Kinder Niespodzianka, Kinder Bueno, ciasteczka Oreo)

Sposób przygotowania:

Biszkopt

Najpierw ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier (dalej ubijając po każdym dodaniu). Nadal ubijając, dodaj po kolei żółtka, a następnie obie mąki (muszą być przesiane). Całość wymieszaj. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmuj ciasto z piekarnika. Później w formie upuść je z wysokości ok. 30-40 cm na podłogę, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Frużelina malinowa

Żelatynę w proszku zalej jedną łyżką wody i odstaw, by całość napęczniała. Do małego garnka wrzuć maliny i cukier. Garnek postaw na palniku i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj i zagotuj. Gdy już zdejmiesz garnek z palnika – dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Następnie całość odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Krem Kinder Bueno

Zblenduj mielone orzechy i masło. W misce miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone, a następnie ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitego już kremu dodaj maślano-czekoladową masę i zmiksuj (na mniejszych obrotach). Później dodaj mleko w proszku i miód, a całość zmiksuj.

Polewa czekoladowa

Do małego rondelka wrzuć śmietanę kremówkę, następnie podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz gładką polewę.

Cały tort

Biszkopt przekrój na 4 blaty. Pierwszy blat posmaruj kremem Kinder Bueno, przykryj go kolejnym blatem i posmaruj frużeliną malinową oraz kremem Kinder Bueno. Przykryj kolejnym blatem i znowu posmaruj go kremem Kinder Bueno, przykryj ostatnim blatem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i przykryj go kremem czekoladowym. Wyrównaj wierzch oraz boki. Tort włóż ponownie do lodówki na godzinę. Gdy wyjmiesz tort z lodówki – oblej go polewą czekoladową. Na koniec ozdób tort ulubionymi słodyczami. Gotowe!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama