Reklama

Reklama
  • 25 dag ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych na purée
  • szklanka mąki
  • 4 g suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 10 dag utartego sera mozzarelli
  • 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 małe cebulki pokrojone w plasterki
  • łyżka posiekanego oregano

Do naczynia wsyp mąkę, dodaj purée ziemniaczane, drożdże, jajko, oliwę (zostaw 2 łyżki do posmarowania foremki i ciasta), sól. Wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się gładkie. Natłuść formę do pizzy (o śr. 30 cm), rozłóż ciasto i odstaw na trzy godziny. Posmaruj olejem, na wierzchu ułóż pomidory, cebulę, ser. Posyp oregano. Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika (180°C). Podawaj pokrojoną w trójkąty.

Reklama

Nasza rada: Pizza to zwykle jedno z ulubionych dziecięcych dań, dlatego warto ją wykorzystać, by przemycić warzywa. Pizzę można też przygotować m.in. z groszku, fasolki szparagowej, brokułów, marchewki – za każdym razem będzie miała inny smak.

Reklama
Reklama
Reklama