Historia powstania pizzy jest długa, bo prostym ciastem z ziołami zachwycali się już starożytni Grecy. Podpowiadamy, jak opowiadać historię pizzy dzieciom: kto wymyślił pizzę i jakie są rodzaje pizzy?
Skąd pochodzi pizza?
Historia pizzy zaczęła się w starożytnej Grecji: ówczesny przysmak to płaskie chleby posmarowane oliwą z oliwek i posypane ziołami – było to szybkie i tanie danie. Wiadomo, że pizza pochodzi z Neapolu (portu założonego przez Greków), ale nie wymyślili jej wcale Włosi, bo starożytni Rzymianie zaczęli wypiekać swoje placki z czosnkiem i ziołami zainspirowani właśnie grecką sztuką kulinarną. Zresztą początkowo nie nazywali ich pizzą, a foccacią.
Pierwsza pizza na świecie
Najsmaczniejsza pizza to ta najprostsza – z pomidorami, serem i ziołami (dawniej wypiekano ją tak skromnie... z biedy). Historia głosi, że oficjalnie pierwsza taka pizza na świecie powstała, gdy w 1889 roku królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka, odwiedziła Neapol. Przygotowano dla niej wówczas klasyczną pizzę na cienkim chrupiącym cieście z dodatkami we włoskich barwach narodowych: bazylią, mozzarellą i pomidorami – to ciekawostka, o której warto opowiedzieć dzieciom. Od imienia królowej pizza otrzymała nazwę Margherita, a danie w takim kształcie wymyślił Raffaele Esposito, szef kuchni pizzerii Brandi przy via Toledo.
Rodzaje pizzy
Wydawać by się mogło, że pizza to zawsze po prostu drożdżowy placek z serem, pomidorami, ziołami i dodatkami, ale na świecie znane są różne rodzaje pizzy. Najpopularniejsze to:
- pizza neapolitana – we włoskich kolorach narodowych, z pomidorów San Marzano rosnących na polach wulkanicznych, oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka bawolic wypasanych na bagnach Campanii i Lazio, koniecznie z bazylią i oliwą;
- pizza sycylijska – kwadratowa, na grubym cieście, z czarnymi oliwkami;
- pizza bianca – z białym sosem na bazie mleka;
- pizza nowojorska – z chrupiącymi brzegami i miękkim ciastem w środku;
- pizza french bread – robiona na chlebie zamiast na cieście, najczęściej z sosem pomidorowym, serem i szynką;
- ziti pizza – z makaronem i serami (ricottą, mozzarellą, parmezanem);
- bagel pizza – przygotowywana na bajglu przekrojonym wzdłuż;
- pizza calzone – w kształcie dużego pieroga z nadzieniem z typowych dodatków do pizzy.
Najzdrowsza pizza dla dzieci to oczywiście pizza domowa (choć tak naprawdę bez profesjonalnego pieca do pizzy nigdy nie będzie ona miała wiele wspólnego z tradycyjną włoską pizzą). Polecamy najlepsze przepisy na pizzę:
- pizza włoska
- owocowa pizza
- pizza gryczana bez drożdży
- mini pizza ze szparagami
- pizza śniadaniowa na słodko
- pizza makaronowa
- mini pizza na bajglu
Zobacz też: