Reklama

Wieprzowina idealnie nadaje się na grilla, ponieważ ma sporo tłuszczu. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym.

Reklama

Jak grillować wieprzowinę?

  • Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem – mięso lepiej się dopiecze dzięki stałej temperaturze na całej jego powierzchni.
  • Najsmaczniejsze na grillu są steki z karkówki i żeberka. Doskonałe są także grillowane szaszłyki z wieprzowiną.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm pod przykryciem należy grillować 5-7 minut z każdej strony.
  • Krojąc steki z karkówki, warto zwrócić uwagę, by każdy miał kawałek tłuszczu, skóry, a nawet kości – dzięki temu będzie smaczniejszy. Wówczas czas grillowania należy nieco wydłużyć.
  • Gotowe do podania steki z karkówki to takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste. Ponadto mięso przy kości nie może być różowe. Aby mieć pewność, że mięso jest usmażone, możemy naciąć je niedaleko kości.
  • Grillowane potrawy z wieprzowiny smakują najlepiej, jeśli mięso zamarynujemy. Przyprawy i zioła należy zmieszać z olejem i taką masą natrzeć mięso. Jako bazy do marynaty można użyć również musztardy czy ketchupu, zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa. W celu przyrządzenia marynaty możemy połączyć zioła i przyprawy takie jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka, goździki, czosnek. Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
  • Do mięsa wieprzowego z grilla możesz podać grillowane warzywa (pomidor, cukinia, bakłażan) lub sałaty, rukolę lub sałatę masłową (polaną jogurtem i skropioną sokiem z cytryny).
Reklama

Warto wiedzieć: Jak grillować mięso drobiowe?

Reklama
Reklama
Reklama