Zakwas z mąki pszennej razowej
Chcesz przygotować barszcz biały, ale potrzebujesz zakwasu? Wypróbuj nasz przepis na zakwas z mąki pszennej razowej.

Opublikowano: piątek, 27 czerwca 2014 21:10
Reklama
Reklama
- 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
- 500-600 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.
Źródło: materiały prasowe Mosso
Reklama
Sprawdź inne przepisy na zupy
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Hanna Szczesiak
Małgorzata Wódz
Ewa Janczak-Cwil, Maria Kaczyńska-Żandarowska
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Joanna Biegaj
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Przepisy
Placki ziemniaczane dla dzieci: od kiedy i jak je przygotować. Przepisy nawet dla niemowlaka
Maria Kaczyńska-Żandarowska