Czy wiesz, że jajecznicę można zrobić bez jajek, a sernik bez sera? Także bezę można zrobić bez białek z jajek. Przy okazji można wykorzystać składniki, które zwykle się wyrzuca. Oto krótki przewodnik po wegańskich odpowiednikach popularnych składników używanych na co dzień w kuchni. Z powodzeniem można nimi zastąpić jajka, masło czy śmietanę.

Reklama

Aquafaba zamiast jajek

Jeśli marzy ci się tort bezowy, niezbędna będzie aquafaba, czyli woda z ugotowanych warzyw strączkowych. Najłatwiej jest po prostu kupić puszkę ciecierzycy, odlać płyn i ubić go mikserem, powstanie piana na wegańską bezę jak z białek jajek. – Aquafabę można zrobić samodzielnie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę po odlaniu wody wystarczy przez godzinę gotować w 1,5 szklanki wody. Płyn po odcedzeniu i wystudzeniu gęstnieje i jest gotowy do użycia. Ubita piana jest sztywna i błyszcząca jak z tradycyjnych białek, a podczas pieczenia traci swój charakterystyczny zapach. Do pozostałych ciast zamiast jajek polecam „klej” z siemienia lnianego. 1 jajko odpowiada 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego na noc w 3 łyżkach wody – podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Do tofucznicy, czyli wegańskiej wersji jajecznicy niezbędne zaś będzie tofu oraz indyjska, czarna sól (kala namak), która ma charakterystyczny, jajeczny zapach.

Oleje roślinne zamiast masła

Przy wszelkiego rodzaju wypiekach znakomicie sprawdza się olej rzepakowy, który w porównaniu do margaryny jest znacznie zdrowszy i całkowicie bezwonny. Do posmarowania pieczywa najsmaczniejsza będzie dobrej jakości oliwa z oliwek, a także zmiksowane na jednolitą masę pasty hummus (z ciecierzycy) i guacamole (z awokado).

Mleczko kokosowe zamiast krowiego

Do deserów, które nie wymagają pieczenia, najlepiej użyć schłodzonego mleka kokosowego. Jest niezastąpione przy wszelkich odmianach tofurników (serników z tofu) i jagielników (serników z kaszy jaglanej), czyli ciast, które smakiem mają nawiązywać do sernika. – Mleczko kokosowe ubite na sztywno doskonale zastępuje bitą śmietanę. Zaś ugotowane z dodatkiem curry, ząbkiem czosnku i szczyptą soli tworzy pyszny sos do wegańskich burgerów lub bazę do warzywnych potraw w azjatyckim stylu – podpowiada Paulina Jabłonka.

Jak uzyskać smak mięsa lub ryby?
Seler może w smaku przypominać rybę, jeśli ugotujemy go w bulionie warzywnym z dodatkiem sosu sojowego i glonów nori. Warzywo po ugotowaniu owijamy w nori, panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor jak tradycyjną rybę. Smakuje fantastycznie z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, jak i w wegańskiej wersji ryby po grecku. Do wegetariańskiej wersji leczo i pasztetów warto natomiast dodać wędzoną, mieloną paprykę, która nadaje daniom dymny aromat.

Zobacz także

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama