Reklama

Zdrowe przekąski dla dzieci nie powinny być traktowane jak pełnowartościowe dania. Funkcja przekąski polega na zaspokojeniu małego głodu, czyli powinna być ona zdrowa, sycąca i… smaczna. Podpowiadamy, jak osiągnąć ideał.

Reklama

Zdrowe przekąski dla dzieci: jak zrobić je w domu

Dzieci chętniej sięgają po przekąski, które wyglądają apetycznie. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie zdrowej i kolorowej przekąski, która przykuje wzrok dziecka, a co za tym idzie, będzie chciało się ją zjeść. Najlepsze są takie, które przygotowane są w domu i nie zawierają wysoko przetworzonych składników, a także soli i cukru. Nie są one tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziesz pomysły na szybkie i zdrowe przekąski, które warto przygotować w domu:

  • Strączki: hummus, pasta fasolowa z dodatkiem warzyw pokrojonych w słupki.
  • Pieczone warzywa: pokrojona w słupki papryka, ziemniaki, kalarepa, pietruszka, marchewka, burak.
  • Zdrowe kanapki: wypełnione warzywną pastą z dodatkiem chrupiących warzyw (np. papryka, ogórek, cienko pokrojona marchewka).
  • Sałatka owocowa: pokrojone w kostkę owoce, najlepiej sezonowe.
  • Owocowe kanapki z dodatkiem masła orzechowego: przekrojone w cienkie plastry jabłka/gruszki przełożone masłem orzechowym (np. z orzeszków ziemnych, migdałowym).
  • Koktajl: banan z dodatkiem masła orzechowego i mleka, truskawki/maliny/borówki z maślanką, szpinak z bananem i napojem roślinnym.
  • Jajeczne muffiny: z dodatkiem warzyw albo owoców jagodowych.

Na sklepowych półkach znajduje się coraz więcej przekąsek z dobrym składem. Warto przynajmniej kilka mieć w szafce, by w razie braku czasu móc szybko podać dziecku zdrową przekąskę zamiast np. czekoladowego batona. Oto w jakie produkty warto się zaopatrzyć:

  • Chrupki kukurydziane: najlepiej, aby w składzie znajdowała się tylko kasza lub mąka kukurydziana, bez żadnych zbędnych dodatków.
  • Chipsy warzywne: to pieczone, cienko pokrojone warzywa z przyprawami.
  • Musy owocowe: najlepiej jest wybrać takie, które nie mają dodatku cukru, w składzie są jedynie owoce lub owoce z kaszą bądź owsem.
  • Żelki owocowe bez cukru: w sklepach dostępne są zdrowe żelki, na agarze lub żelatynie, które zawierają jabłko (odgrywa ono rolę słodzika) z dodatkiem liofilizowanych owoców. Są naprawdę pyszne i w dodatku, zdrowe.

Zdrowe przekąski dla dzieci: przepisy

Jeśli masz chwilę, warto poświęcić ją na przygotowanie pysznej i zdrowej przekąski, która w mig zniknie w buzi malucha. Jest szansa, że dziecko niechętnie będzie wówczas sięgać po niezdrowe i kaloryczne przysmaki. Co możesz wyczarować w krótkim czasie? Całkiem sporo!

Zdrowe trufle

Składniki:

  • daktyle lub pasta z daktyli
  • masło orzechowe (dowolne)
  • orzechy (dowolne)
  • kakao
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie: jeśli korzystasz z daktyli, najpierw włóż je do pojemnika i zalej je gorącą wodą. Ostaw je na jakąś godzinę, aby zmiękły. Kiedy zmiękną, zblenduj je na gładką masę. Jeśli używasz pasty z daktyli, pomiń ten krok. Następnie, do masy daktylowej dodaj dwie łyżki wybranego przez siebie masła orzechowego, a także łyżkę rozdrobionych orzechów. Wymieszaj całość do uzyskania lepkiej, gęstej masy. Następnie, uformuj daktylowo-orzechową masę w kulki i obtocz je w kakao z dodatkiem wiórków kokosowych.

Jajeczne muffinki

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • dwa plasterki sera (np. żółtego, mozzarella)
  • warzywa (np. papryka, szpinak, brokuły)

Przygotowanie: umyj jajka i rozkłóć je trzepaczką. Do masy jajecznej dodaj szczyptę soli i pieprzu. Piekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Do masy jajecznej dodaj pokrojony w drobną kostkę ser i wybrane przez siebie warzywa. Masę przelej do formy na muffinki albo do papilotek. Wstaw masę jajeczną do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Podawaj wystudzone.

Owocowe omlety na słodko

Składniki:

  • 2 jajka
  • naturalny serek homogenizowany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • owoce, najlepiej sezonowe
  • ewentualnie miód

Przygotowanie: umyj jajka i oddziel białko od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do ubitych białek wlej żółtka i dodaj kopiastą łyżkę mąki. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, aby masa jak najmniej opadła. Masę jajeczną przelej na rozgrzaną patelnię i usmaż omlety z dwóch stron, do momentu, aż będą złociste. Po usmażeniu omletów pokryj je z jednej strony serkiem homogenizowanym (opcjonalnie możesz dodać do niego troszkę miodu), a na serek połóż wybrane przez siebie drobno pokrojone owoce.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama