Zastanawiasz się, kiedy maluszkowi można zaproponować pierwszą marchewkową zupę? Krem z poniższego przepisu spokojnie możesz podawać rocznemu dziecku. Zupę z marchewki możesz włączyć do menu już w okresie rozszerzania diety niemowlęcia - wystarczy, że w naszym przepisie zrezygnujesz z dodatku imbiru, soli, pieprzu i śmietany (możesz zastąpić ją odrobiną masła), a warzywa zamiast przesmażyć - ugotujesz.

Reklama

Czy wiesz, że marchwianka to zupa, która świetnie sprawdzi się przy biegunce i kłopotach z brzuszkiem?

Marchewkowa zupa-krem dla dzieci: przepis

  • 2 pęczki (np. młodej) marchewki
  • ziemniak
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego - prawdziwego, nie z kostki)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • mielona kolendra
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Marchewkę i ziemniaka obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj marchewkę i ziemniaka, przesmaż.
  2. Warzywa zalej bulionem, zagotuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj, aż zaczną robić się miękkie. Na patelni rozgrzej pozostały olej, przesmaż pestki.
  3. Do marchewki dodaj 2/3 pestek, zmiksuj.
  4. Zupę krem ponownie podgrzej, dopraw do smaku kolendrą, solą i pieprzem (sól i pieprz pomiń, jeśli gotujesz zupkę dla niemowlaka). Rozlej do talerzy, do każdego włóż łyżkę śmietany, zamieszaj. Posyp pozostałymi pestkami.

Taka zupa z marchewki to dla dziecka cenne źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy chcą zadbać o odporność, zdrowie oczu i piękną skórę.

Zobacz także:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama