Zupa marchewkowa dla dzieci (sprawdzony przepis)
Marchewkowa zupa krem dla dzieci to idealna propozycja na obiad dla maluszków, ale i dla dorosłych. Pełna składników odżywczych, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Idealna nie tylko na jesień.
Zastanawiasz się, kiedy maluszkowi można zaproponować pierwszą marchewkową zupę? Krem z poniższego przepisu spokojnie możesz podawać rocznemu dziecku. Zupę z marchewki możesz włączyć do menu już w okresie rozszerzania diety niemowlęcia - wystarczy, że w naszym przepisie zrezygnujesz z dodatku imbiru, soli, pieprzu i śmietany (możesz zastąpić ją odrobiną masła), a warzywa zamiast przesmażyć - ugotujesz.
Czy wiesz, że marchwianka to zupa, która świetnie sprawdzi się przy biegunce i kłopotach z brzuszkiem?
Marchewkowa zupa-krem dla dzieci: przepis
- 2 pęczki (np. młodej) marchewki
- ziemniak
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego - prawdziwego, nie z kostki)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- mielona kolendra
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Marchewkę i ziemniaka obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj marchewkę i ziemniaka, przesmaż.
- Warzywa zalej bulionem, zagotuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj, aż zaczną robić się miękkie. Na patelni rozgrzej pozostały olej, przesmaż pestki.
- Do marchewki dodaj 2/3 pestek, zmiksuj.
- Zupę krem ponownie podgrzej, dopraw do smaku kolendrą, solą i pieprzem (sól i pieprz pomiń, jeśli gotujesz zupkę dla niemowlaka). Rozlej do talerzy, do każdego włóż łyżkę śmietany, zamieszaj. Posyp pozostałymi pestkami.
Taka zupa z marchewki to dla dziecka cenne źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy chcą zadbać o odporność, zdrowie oczu i piękną skórę.
Zobacz także: