Zupa z porów z grzaneczkami
Wypróbuj oryginalny przepis na zupę z porów z grzaneczkami
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 20:18
Reklama
Reklama
- 5 porów (tylko białe części)
- 3 średnie ziemniaki
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sól morska
- pieprz
Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej (możesz ją zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.
Reklama
Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.
Reklama
Reklama
Reklama