Reklama
  • 5 porów (tylko białe części)
  • 3 średnie ziemniaki
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • pieprz

Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej (możesz ją zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.

Reklama

Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama