Ciasto na Dzień Mamy, a może tort na Dzień Mamy? 6 łatwych przepisów [FOTO]
Ciasto na Dzień Mamy to wspaniała propozycja uczczenia Dnia Matki. Truskawkowy tort na Dzień Mamy, czekoladowe ciasto, babeczki, ciasto z rabarbarem lub jabłkami upiecze nawet dziecko (z pomocą taty!). Taki smakołyk podarowany mamie może być także idealnym prezentem z okazji jej święta.
W tym roku proponujemy ciasto na Dzień Matki lub tort na Dzień Matki. Nasze przepisy są proste, ale ciasta efektowne. Mamy dla was tort z truskawkami, czekoladowe serce i babeczki z bitą śmietaną i malinami. Ich upieczenie nie zajmie wam wiele czasu i nie wymaga doświadczenia. Dzieci na pewno chętnie pomogą w przygotowaniu słodkiego pysznego ciasta na Dzień Mamy.
Zależało nam na tym, aby ciasto i tort na Dzień Mamy nawiązywały do majowej aury, jaką mamy za oknem. Dlatego są to wypieki m.in. z truskawkami i rabarbarem, których właśnie teraz mamy pod dostatkiem. Każde ciasto jest pięknie ozdobione, dzięki czemu będzie idealnym własnoręcznym prezentem z okazji Dnia Matki. Wykonanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż godzinę. Także składniki, z których są zrobione, są łatwe do kupienia i niedrogie.
Spis treści:
- Tort na Dzień Mamy – z truskawkami
- Ciasteczka na Dzień Mamy (zdrowe, czekoladowe)
- Łatwe ciasto na Dzień Mamy (czekoladowe)
- Jak zrobić ciasto na Dzień Matki – szarlotka
- Pyszne ciasto na Dzień Mamy – z rabarbarem
- Babeczki z bitą śmietaną na Dzień Mamy
Tort na Dzień Mamy – z truskawkami
Tort z truskawkami na Dzień Mamy jest bardzo prosty, szybki do wykonania i nie kosztuje dużo. Za to efekt wart jest wiele!
Składniki na tort z truskawkami na Dzień Mamy:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
- 125 g masła lub margaryny
- 300 g truskawek
- 350 ml śmietanki 30 proc.
- śmietan-fix
- 2 łyżki cukru
- truskawki do ozdoby
- tortownica o średnicy 18 cm
Przygotowanie truskawkowego tortu na Dzień Mamy:
1. Zacznij od przygotowania biszkoptu – rozdziel żółtka od białek.
2. Białka ubij z cukrem i sodą na sztywną masę.
3. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie połącz składniki i przelej do tortownicy.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
7. Piecz około 30 minut.
8. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
9. Ostudź budyń, a następnie zmiksuj go z masłem lub margaryną.
10. Dodaj do masy pokrojone truskawki, wymieszaj i wstaw ją do lodówki.
11. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fixem.
12. Biszkopt przekrój w poprzek na 3 równe części, aby uzyskać z niego cieńsze blaty.
13. Dwa blaty przełóż masą budyniową z truskawkami.
14. Trzeci blat połóż na wierzch tortu.
15. Na wierzchu i bokach ciasta rozsmarowuj masę śmietanową.
16. Na górze tortu ułóż pokrojone truskawki.
Tort z truskawkami na dzień mamy, fot. Adobe Stock
Ciasteczka na Dzień Mamy (zdrowe, czekoladowe)
Są pyszne i zdrowe, więc nie odmówi ich nawet mama, która akurat jest na etapie pracy nad powrotem do sylwetki sprzed ciąży i porodu.
Składniki na czekoladowe ciasteczka na święto mamy:
- 10 dag mąki
- 6 da płatków owsianych
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- małe jajko
- 6 dag masła
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag cukru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka sody
Przygotowanie czekoladowego serca na święto mamy:
1. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao.
2. Masło rozpuść w rondlu, dodając do niego powidła śliwkowe.
3. Zdejmij z ognia, i mieszając, dodaj jogurt i roztrzepane jajo.
4. Wsyp suche składniki i posiekaną czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto nabieraj łyżką i wykładaj porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Lekko rozprowadź i piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
Czekoladowe ciasteczka na Dzień Mamy. Fot. Adobe Stock
Proste ciasto na Dzień mamy
Delikatne i wilgotne ciasto w kształcie serca wzruszy każdą mamę i będzie pięknym podziękowaniem za wszystko, co ona dla nas robi. Ten przepis jest prosty do wykonania!
Składniki na łatwe czekoladowe ciasto na święto mamy:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 220 ml maślanki
- 200 ml oleju
- 3 rozmącone jajka
- 1 czekolada
- 4-5 łyżek mleka
- cukrowe serduszka do dekoracji
- silikonowa forma do ciasta w kształcie serca
Przygotowanie czekoladowego serca na święto mamy:
1. W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i olej.
2. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól i cukier.
3. Delikatnie wymieszaj masę z suchymi składnikami i przelej do wysmarowanej masłem formy.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Piecz 50 minut.
6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
7. Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli i wymieszaj z mlekiem.
8. Wystudzone ciasto polej polewą.
9. Udekoruj ciasto cukrowymi serduszkami.
Czekoladowe serce na święto mamy, fot. Adobe Stock
Jak zrobić ciasto na Dzień Matki – szarlotka
Pyszna szarlotka na Dzień Mamy z lekką nutką waniliową na kruchym cieście to klasyka gatunku!
Składniki na szarlotkę na Dzień Mamy:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1,2 kg jabłek
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 20 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko
- łyżka mleka
- forma do tarty o średnicy 24 cm
Przygotowanie szarlotki na Dzień Mamy:
1. Połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i sól i wyrób z nich ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Wyciśnij sok z cytryny i przelej do większego naczynia.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
5. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny.
6. Na patelnię wysyp cukier, dodaj wodę i wymieszaj.
7. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje i nabierze złocistego koloru.
8. Dodaj masło, wymieszaj.
9. Do karmelowej masy dodaj jabłka, ekstrakt z wanilii i smaż przez chwilę, mieszając aż do momentu, kiedy jabłka lekko się rozpadną.
10. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w kilku łyżkach wody i dodaj do jabłek.
11. Wymieszaj i wystudź.
12. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.
13. Schłodzone ciasto podziel na 2 części (w proporcji 60 proc. do 40 proc.).
14. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłożyć nią dno i boki formy.
15. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe.
16. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej paski, z których powstanie kratka na wierzchu ciasta.
16. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
17. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
18. Piecz ciasto przez 45-50 minut.
19. Wyjmij i wystudź.
Szarlotka na dzień mamy, fot. Adobe Stock
Pyszne ciasto na Dzień Mamy – z rabarbarem
Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto na Dzień Mamy. Do przyrządzenia ekspresowo – wystarczy wymieszać kilka składników i już gotowe!
Składniki na ciasto na dzień mamy z rabarbarem:
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju lub oliwy
- 5 jajek
- pół szklanki drobnego cukru
- 3-5 łodyg rabarbaru
- blacha do pieczenia o wymiarach 18x28 cm
Przygotowanie ciasta z rabarbarem na Dzień Mamy:
1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Białka ubij na sztywno mikserem.
4. W trakcie ubijania białek stopniowo dodawaj do nich cukier.
5. Następnie dodaj żółtka.
6. Kontynuując miksowanie, dodaj olej.
7. Miksuj masę jeszcze minutę.
8. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
9. Delikatnie połącz składniki.
10. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
11. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki.
12. Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
13. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
14. Piecz ciasto 40-45 minut.
15. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika.
16. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto.
Ciasto z rabarbarem na dzień mamy, fot. Adobe Stock
Babeczki z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy
Trudno o bardziej idealne trio – miękkie i wilgotne ciasto połączone z bitą śmietaną i wytrawnymi malinami – doskonały deser na Dzień Mamy! I bardzo prosty do zrobienia.
Składniki na babeczki z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 180 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1/3 szklanki oleju
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek soku malinowego
- papilotki na muffiny
Przygotowanie ciasteczek na Dzień Mamy:
1. Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz za pomocą trzepaczki.
2. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3. Wsyp suche składniki do masy z jajek, cukru i śmietany i delikatnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości papilotek na muffiny.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Piecz babeczki przez ok. 15 minut.
7. Po wyjęciu pozostaw ciastka do wystygnięcia.
8. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
9. Dodaj do śmietany sok malinowy i delikatnie wymieszaj.
10. Przełóż masę śmietanową do worka cukierniczego z końcówką.
11. Wyciśnij krem na każdą babeczkę.
12. Wierzch babeczek udekoruj malinami.
Babeczki z bitą śmietaną i malinami na dzień mamy, fot. Adobe Stock
Zobacz także: