Paluchy wiedźmy – przepis na palce wiedźmy na Halloween, instrukcja wideo
Paluchy wiedźmy na Halloween to ciastka, których nie może zabraknąć wśród przekąsek na imprezie halloweenowej. Wyglądają przerażająco, ale smakują wyśmienicie! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj nasz przepis na ciastka przypominające paluchy wiedźmy. Możesz je zrobić również z ciasta francuskiego!
Ciastka „paluchy wiedźmy”, znane też pod nazwą „paluchy czarownicy” lub „palce teściowej”, idealnie wkomponują się w klimat Halloween. Przepis jest naprawdę prosty. Gwarantujemy, że gotowe ciasteczka w kształcie palców wyjdą straszliwie... pyszne! W produkcji mogą pomóc dzieci. Przygotujcie niezbędne składniki i do dzieła!
Paluchy wiedźmy na Halloween
Paluchy wiedźmy robi się szybko, łatwo, a wyglądają bardzo efektownie i... przerażająco! Jesteśmy pewni, że będą hitem każdej halloweenowej imprezy. Dzieci z pewnością je pokochają!
Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy”
Aby zrobić palce wiedźmy na Halloween, potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj: masło, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku.
Paluchy wiedźmy – składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- migdały (jako paznokcie)
Paluchy wiedźmy – przygotowanie:
- Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie zagnieć.
- Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby uformować palce mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć).
- Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść na końcach paluchów.
- Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów (robiąc paseczki).
- Włóż paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
- Piecz 7-10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Rada dla niecierpliwych: Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu czekać, aż ciasto stwardnieje w lodówce, możesz włożyć je do zamrażalnika. Szybciej osiągnie pożądaną konsystencję do formowania paluchów czarownicy (w zamrażarce ciasto również powinno być zawinięte w folię). Zamiast całych migdałów, które trzeba przekrajać, na paznokcie możesz też wykorzystać płatki migdałowe.
Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy” z gotowego ciasta francuskiego
Jeśli nie masz czasu na zrobienie kruchego ciasta, możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Uformowanie palców może być nieco trudniejszym zadaniem niż w przypadku kruchego ciasta, ale po upieczeniu efekt będzie równie imponujący.
Paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego – składniki:
- rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- migdały (jako paznokcie)
Paluchy wiedźmy – przygotowanie:
- Gotowe ciasto francuskie połóż na desce.
- Potnij je wzdłuż na podłużne kawałki.
- Z pociętych kawałków postaraj się uformować paluchy.
- Natnij ciasto w kilku miejscach, tak, aby przypominało naturalne zgięcia palców.
- Na końcu palców umieść połówki migdałów, tak, jakby były to długie paznokcie.
- Rozkłóć jajko i posmaruj nim paluchy.
- Następnie ułóż paluchy na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół) na 10-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Paluchy wiedzmy: nie tylko na słodko
Wymienione wyżej przepisy można wykorzystać na wiele sposobów – kruche ciasto można zrobić na słono (zamiast cukru wystarczy dodać pół płaskiej łyżeczki soli). Ciasto francuskie z kolei można… nadziać, a dokładniej nadziać parówkami przekrojonymi w poprzek. Do paluchów wiedźmy warto zrobić też sosy. W przypadku wytrawnego wypieku można użyć keczupu, który imitowałby krew, a do słodkiej wersji doskonale nada się czerwony dżem (np. truskawkowy, z czerwonej porzeczki, wiśniowy) czy czekoladowy, zrobiony z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Zobacz także: