Ciastka „paluchy wiedźmy”, znane też pod nazwą „paluchy czarownicy” lub „palce teściowej”, idealnie wkomponują się w klimat Halloween. Przepis jest naprawdę prosty. Gwarantujemy, że gotowe ciasteczka w kształcie palców wyjdą straszliwie... pyszne! W produkcji mogą pomóc dzieci. Przygotujcie niezbędne składniki i do dzieła!

Reklama

Paluchy wiedźmy na Halloween

Paluchy wiedźmy robi się szybko, łatwo, a wyglądają bardzo efektownie i... przerażająco! Jesteśmy pewni, że będą hitem każdej halloweenowej imprezy. Dzieci z pewnością je pokochają!

Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy”

Aby zrobić palce wiedźmy na Halloween, potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj: masło, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku.

Paluchy wiedźmy – składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • migdały (jako paznokcie)

Paluchy wiedźmy – przygotowanie:

Zobacz także
  1. Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie zagnieć.
  2. Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby uformować palce mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć).
  4. Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść na końcach paluchów.
  5. Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów (robiąc paseczki).
  6. Włóż paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
  7. Piecz 7-10 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Screen mamotoja

Rada dla niecierpliwych: Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu czekać, aż ciasto stwardnieje w lodówce, możesz włożyć je do zamrażalnika. Szybciej osiągnie pożądaną konsystencję do formowania paluchów czarownicy (w zamrażarce ciasto również powinno być zawinięte w folię). Zamiast całych migdałów, które trzeba przekrajać, na paznokcie możesz też wykorzystać płatki migdałowe.

Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy” z gotowego ciasta francuskiego

Jeśli nie masz czasu na zrobienie kruchego ciasta, możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Uformowanie palców może być nieco trudniejszym zadaniem niż w przypadku kruchego ciasta, ale po upieczeniu efekt będzie równie imponujący.

Paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego – składniki:

  • rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • migdały (jako paznokcie)

Paluchy wiedźmy – przygotowanie:

  1. Gotowe ciasto francuskie połóż na desce.
  2. Potnij je wzdłuż na podłużne kawałki.
  3. Z pociętych kawałków postaraj się uformować paluchy.
  4. Natnij ciasto w kilku miejscach, tak, aby przypominało naturalne zgięcia palców.
  5. Na końcu palców umieść połówki migdałów, tak, jakby były to długie paznokcie.
  6. Rozkłóć jajko i posmaruj nim paluchy.
  7. Następnie ułóż paluchy na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół) na 10-15 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Paluchy wiedzmy: nie tylko na słodko

Wymienione wyżej przepisy można wykorzystać na wiele sposobów – kruche ciasto można zrobić na słono (zamiast cukru wystarczy dodać pół płaskiej łyżeczki soli). Ciasto francuskie z kolei można… nadziać, a dokładniej nadziać parówkami przekrojonymi w poprzek. Do paluchów wiedźmy warto zrobić też sosy. W przypadku wytrawnego wypieku można użyć keczupu, który imitowałby krew, a do słodkiej wersji doskonale nada się czerwony dżem (np. truskawkowy, z czerwonej porzeczki, wiśniowy) czy czekoladowy, zrobiony z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama