Jak zrobić faworki: sprawdzony przepis mojej mamy
Już nie musisz zastanawiać się, czy i jak zrobić faworki. Oto przepis, który gwarantuje sukces. Tak zrobione faworki smakują dzieciom i dorosłym.
Dzielę się z tobą sprawdzonym przepisem. Te faworki towarzyszyły mi całe dzieciństwo. I choć mojej mamy nie ma już na świecie, został po niej ten przepis, z którego co roku na ostatki mój tata wyczarowuje najpyszniejsze faworki na świecie!
Jak zrobić faworki – składniki:
Ten przepis jest o tyle prosty, że zawiera minimum składników – żadnego ubijania białek i tym podobnych. Do zrobienia ziasta przygotuj:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 6 płaskich łyżek gęstej śmietany,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu lub octu.
Do smażenia przygotuj smalec – 2-3 kostki. Nie bój się smalcu! Ma wysoką temperaturę dymienia, więc jeśli go nie przypalisz, nie powstaną w nim szkodliwe substancje. Pamiętaj tylko, aby dobrze odsączyć z niego gotowe faworki.
Do dekoracji przygotuj cukier puder.
Zobacz: 5 sprawdzonych zabaw karnawałowych dla dzieci
Jak zrobić faworki – ciasto i wycinanie:
Przesiej mąkę i proszek po pieczenia przez sito. Dodaj sól. Uformuj z nich stosik z dołkiem na szczycie. Do dołka wrzuć żółtka i dodaj śmietanę. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj łyżkę spirytusu lub octu. Zagniataj, aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Jeśli masz mało miejsca, najpierw rozwałkuj połowę ciasta. Potnij je na paski o szerokości 3-4 cm. Poprzecinaj paski, dzieląc je na taką długość, jaką mają mieć faworki – dłuższe faworki wyglądają zgrabniej! Każdy faworek, w jego środkowej części, natnij podłużnie na długości ok. 3 cm.
Podnoś każdego faworka i zawijaj go – wsadź od góry jeden koniec w otwór w środku faworka. Złap go od dołu i odsuń końce faworka od siebie tak, aby go wyprostować – ciasto powinno być skręcone po bokach otworu. Gdy wszystkie faworki będą wywinięte, rozgrzej smalec w dość głębokim garnku.
Zobacz: Jak zrobić maski karnawałowe dla dzieci
Jak zrobić faworki – smażenie
Kładź faworki partiami po kilka na gorący tłuszcz. Gdy wypłyną i zrumienią się z obu stron (trzeba je obracać), wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Odsączone i wystudzone ciasteczka układaj na dużym talerzu warstwami. Każdą warstwę oprósz cukrem pudrem – przesiewając go przez sitko. Gotowe!
Smażąc faworki uważaj na małe dzieci! Oparzenie gorącym tłuszczem może być wyjątkowo ciężkie. Niech dziecko w czasie smażenia trzyma się z dala od kuchni.
Jak sprawić, by faworki miały atrakcyjny wygląd
Powyżej podałam najprostszy sposób wycinania i wywijania faworków. Jednak możesz sprawić, że twoje ciasteczka będą wyjątkowo pięknie wyglądały. Poniżej garść pomysłów na nadanie faworkom oryginalnego wyglądu.
- przecinaj paski ciasta pod kątem, a faworki będą miały szpiczaste końcówki,
- wycinaj faworki specjalnym okrągłym nożem z falowanym brzegiem,
- w dłuższych paskach ciasta rób dwa nacięcia i wywijaj ciasto w dwóch miejscach,
- końcówki faworków możesz też wycinać w trójkąt – będą miały po dwa rogi na każdym końcu,
- część faworków możesz oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu albo z dodatkiem zmielonych orzechów.
Więcej o karnawałowych przysmakach: