Reklama

Składniki:
- 50 dag obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki spirytusu lub octu
- ok. 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki masła (ok. 70 g)
- ulubiony aromat
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia (ok. 1 litr)

Reklama

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w wodzie bez soli. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki się gotują zrobić rozczyn z drożdży – lekko podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, rozetrzeć. Pozostawić do wyrośnięcia.
2. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajka, dolać rozczyn, spirytus i aromat. Wyrobić ciasto, powoli dolewając stopione, przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące. Porcjami rozwałkowywać ciasto na placki grubości 15 mm, wykrawać krążki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Reklama
Reklama
Reklama