Podłużne pączki z bitą śmietaną
Pączki będą lżejsze, jeśli – zamiast bitą śmietaną – przełożysz je homogenizowanym serkiem waniliowym.
- "Pani domu"
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- olej do smażenia
- sól
Na krem:
- 500 ml schłodzonej kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
Do dekoracji:
- cukier puder
- skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.
Krem: Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Paluchy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.