Reklama

Reklama
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 dag truskawek

W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Do ciasta wbijaj po jednym jajku, mieszając mikserem.
Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na blaszkę ptysie w formie pierścieni.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piecz ok. 25 minut, aż ciasto stanie się rumiane. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie mogą opaść.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na ćwiartki.
Na wystudzone ptysie wyłóż bitą śmietanę i truskawki.

Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama