Pączki wiedeńskie
Przepis na pączki wiedeńskie
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1 szkl wody
- szczypta soli
- 1/2 l oleju do smażenia
Lukier:
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok 3/4 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Gdy ostygną posmarować lukrem.
Lukier: śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder. Ucierać na gładka masę, jeśli będzie za rzadki dodać więcej cukru.