Reklama
  • 600 g pszennej mąki
  • 3 żółtka
  • 225 g masła
  • 30 g drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka starta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 300 g miękkiej marmolady
  • 4 łyżki mleka
  • cukier puder

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i rozpuść. Odstaw, by przestygło.
  3. Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią i skórkę cytrynową.
  4. Wymieszaj dużą łyżką. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  5. Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę.
  6. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół.
  8. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwiń i uformuj pączka.
  9. Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut.
  10. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  11. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, aż się zarumienią.
  12. Przestudź i delikatnie posyp cukrem pudrem.

Zobacz również inne przepisy na pączki dla dzieci

Obejrzyj też film, jak zrobić pieczone pączki:

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama