Pieczone pączki
Tłusty Czwartek bez pączków się nie liczy. I wbrew pozorom można je przygotować tak, żeby nie były tłuste - zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu warto je upiec. Takie będą lekkostrawne i idealne dla dziecka.
- mat. pras. optymalnewybory.pl
Opublikowano: środa, 7 lutego 2018 13:49
Reklama
- 600 g pszennej mąki
- 3 żółtka
- 225 g masła
- 30 g drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- skórka starta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 300 g miękkiej marmolady
- 4 łyżki mleka
- cukier puder
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i rozpuść. Odstaw, by przestygło.
- Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią i skórkę cytrynową.
- Wymieszaj dużą łyżką. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
- Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę.
- Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół.
- Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwiń i uformuj pączka.
- Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, aż się zarumienią.
- Przestudź i delikatnie posyp cukrem pudrem.
Zobacz również inne przepisy na pączki dla dzieci
Obejrzyj też film, jak zrobić pieczone pączki:
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama