Tłusty Czwartek bez pączków się nie liczy. I wbrew pozorom można je przygotować tak, żeby nie były tłuste - zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu warto je upiec. Takie będą lekkostrawne i idealne dla dziecka.
mat. pras. optymalnewybory.pl
600 g pszennej mąki
3 żółtka
225 g masła
30 g drożdży (lub 7 g suszonych)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
1 łyżka cukru z wanilią
skórka starta z połowy cytryny
szczypta soli
300 g miękkiej marmolady
4 łyżki mleka
cukier puder
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i rozpuść. Odstaw, by przestygło.
Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią i skórkę cytrynową.
Wymieszaj dużą łyżką. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę.
Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół.
Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwiń i uformuj pączka.
Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, aż się zarumienią.