Ptysiowe pączki
Pączki bez dodatku drożdży, z polewą brzoskwiniową. Zadowolą nawet najdelikatniejsze podniebienie.
Opublikowano: poniedziałek, 14 lutego 2011 16:38
Reklama
Składniki:
- 40 dag mąki
- 400 ml mleka
- 20 ml rumu
- 8 jaj
- sól
- olej
- 40 dag brzoskwiń
- 100 ml likieru Maraschino
- 2 żółtka
- 15 dag masła
Reklama
Sposób wykonania:
Zagotować mleko z masłem. Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzać, stale mieszając. Dodać sól i rum pod koniec ucierania. Uformować pączki. Usmażyć. Sparzone brzoskwinie obrać ze skórki. Wyciągnąć pestki. Miąższ rozdrobnić. Zmiksować z żółtkami i likierem. Polać pączki.
Reklama
Reklama
Reklama