Reklama

W letnie dni dzieci często nie mają apetytu. Nie chcą zjadać na obiad zupy i drugiego dania, wolą np. naleśniki czy pierogi z owocami. Mimo że truskawki są pyszne i zdrowe, lekarze zalecają wprowadzanie ich dopiero od 10. miesiąca życia, jeśli dziecko nie jest alergikiem. Malcowi, który cierpi na alergię, podajemy je dopiero w 2.-3. roku życia.

Reklama

Owoce najlepiej podawać malcom na surowo, nie przetworzone i bez cukru. Podczas gotowania tracą cenne witaminy, dlatego czas obróbki termicznej należy skrócić do minimum. Na zimę warto przygotować mrożone truskawki. Proces ten nie wpływa ujemnie na wartość owoców, dlatego dobrze jest mieć je w zamrażarce, aby zimą przygotować pyszny kompocik czy zupę.

Po co są truskawki?
Z soczystych i aromatycznych owoców można zrobić niemal wszystko. Doskonale nadają się do deserów, ciast, lodów, galaretek, a także dżemów. Są znakomitym nadzieniem do naleśników czy pierogów, tak chętnie jedzonych przez dzieci.

Jak przygotować truskawki?
Truskawki umyj na plastikowym sicie pod strumieniem bieżącej wody, osącz, a następnie usuń szypułki. Do rozdrabniania używaj narzędzi plastikowych, nie metalowych, ewentualnie z nierdzewnej stali.

Zalety truskawek
1. Te wspaniałe owoce są niskokaloryczne, 100 g to zaledwie około 35 kcal. Są bogate w witaminy C, A i z grupy B. Zawierają również cenne sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, cynk, miedź i mangan.
2. Truskawki zawierają również kwasy organiczne, które nadają im orzeźwiający smak, oraz łatwo przyswajalne przez organizm cukry.
3. Pobudzą apetyt nawet największego niejadka.
4. Truskawki znakomicie regulują pracę jelit. Są zalecane osobom cierpiącym na bóle mięśni i artretyzm.
5. Osoby cierpiące na bezsenność powinny rozpoczynać dzień w sezonie truskawkowym od sporej porcji tych owoców.

Reklama

Przepis na naleśniki z truskawkami dla trzylatka >>

Reklama
Reklama
Reklama