Potrawy świąteczne z różnych krajów – przepisy nie tylko wigilijne
Zastanawialiście się, co jedzą na Wigilię i Boże Narodzenie w różnych krajach na świecie. Sprawdzamy, jakie potrawy wigilijne i świąteczne mają Niemcy, Australijczycy lub Węgrzy. Polecamy przepisy świąteczne z różnych stron świata.
Chcesz dowiedzieć się, co jedzą mieszkańcy innych krajów podczas świąt Bożego Narodzenia? Zerknij na zdjęcia i opisy potraw świątecznych z całego świata. Być może któreś z tych dań okaże się inspiracją do tego, by podczas zbliżających się świąt spróbować tradycyjnych bożonarodzeniowych przysmaków z różnych części świata?
1 z 6
Węgry – świąteczna zupa rybna
Na Węgrzech potrawą, bez której nie mogą odbyć się tradycyjne święta, jest zupa rybna, którą przygotowuje się z mieszanych gatunków ryb, w tym karpia, oraz cebuli, pomidora i papryki w proszku. Dla młodszych smakoszy polecamy łagodniejszą wersję zupy rybnej. Węgrzy w święta jedzą również potrawę z kapusty, która przypomina polskie gołąbki, a posiłek zwieńczają strucle z makiem i orzechami.
Wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę rybną z ryżem.
2 z 6
Austria – kasztany, grzaniec i korzenna herbata
W Austrii jest bogata tradycja świątecznych jarmarków, na których można spróbować wielu bożonarodzeniowych przysmaków. Największą popularnością wśród Austriaków w okresie świąt Bożego Narodzenia cieszą się pieczone kasztany i grzane wino z korzeniami, które często podawane jest jako bożonarodzeniowy napój. My polecamy korzenną herbatę z domowym sokiem – przysmak, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Nic tak nie rozgrzewa po świątecznych, zimowych spacerach!
Do przygotowania korzennej herbaty (oprócz czarnej herbaty) potrzebujesz tylko świeżego imbiru, korzennych przypraw (np. kardamon, cynamon), plasterka cytryny i pomarańczy, odrobinę soku malinowego i miód do smaku.
3 z 6
Szwajcaria – zimtsterne
Tradycyjnym deserem świątecznym w Szwajcarii są ciasteczka korzenne: z cynamonem, anyżem, imbirem. Są starannie ozdabiane i Szwajcarzy często obdarowują się nimi jako świątecznym upominkiem. Najpopularniejszą wersją świątecznych, szwajcarskich ciasteczek są cynamonowe gwiazdki – zimtsterne, przygotowywane z mielonych migdałów. Polecamy przepis na mniej pracochłonne ciasteczka korzenne (bezglutenowe), wytnijcie z ciasta kształty gwiazdek i ozdabiajcie lukrem.
4 z 6
Niemcy – świąteczna sałatka ziemniaczana i strucla
W Niemczech tradycyjną sałatkę ziemniaczaną je się na co dzień i od święta, nic dziwnego, że gości ona też na świątecznym stole. Zwykle w towarzystwie frankfurterek. Na deser podczas Bożego Narodzenia zwykle jada się drożdżową struclę z bakaliami.
Wypróbuj przepis na świąteczną struclę biszkoptową z makiem i bakaliami.
5 z 6
Australia – sałatki, indyk i tort Pawlowej
Święta Bożego Narodzenia przypadają w Australii w środku lata, dlatego świąteczne menu bardzo różni się od polskiego. W Australii Święta są początkiem kilkutygodniowych wakacji, spotkań przy grillu i pikników. Świąteczne potrawy pasują do trzydziestostopniowych upałów – jada się sałatki z owocami morza, pieczonego indyka na zimno, a deserem, który wieńczy świąteczny posiłek na większości australijskich stołów jest tort Pawlowej. Polecamy przepis na ten bezowy przysmak z truskawkami i bitą śmietaną, jeśli chcecie w środku polskiej zimy poczuć się jak na australijskiej plaży!
6 z 6
Stany Zjednoczone – pieczony indyk, cupcakes i ciasto marchewkowe
Na amerykańskich świątecznych stołach króluje pieczony indyk, najczęściej w towarzystwie ziemniaków, ale pomysłów na przygotowanie tej wymagającej potrawy jest co najmniej tyle, ile gospodyń. Na deser Amerykanie wybierają najczęściej ociekające lukrem cupcakes lub ciasto marchewkowe.
Inne potrawy bożonarodzeniowe z różnych zakątków świata
- Świąteczny pudding — podawany w Wielkiej Brytanii, gotowany w specjalnym naczyniu na słodko (na bazie bakalii, mąki i jajek) lub słono (na bazie mięsa, tłuszczu i warzyw),
- Strufoli — obok babki pannetone to jedna z obowiązkowych słodkich potraw świątecznych we Włoszech, strufoli to małe pączki obtoczone po usmażeniu w płynnym miodzie i kandyzowanej skórce pomarańczy i/lub cytryny,
- Owoce morza pod różnymi postaciami — to coś, co chętnie podczas wigilii i Bożego Narodzenia jedzą Francuzi, Włosi i Hiszpanie,
- Bûche de Noël — ciasto przypominające gałązkę drzewa oprószoną śniegiem, popularne podczas wigilii i świąt we Francji,
- Maksalaatikko — zapiekankaz mielonej wątróbki, ryżu, masła, jajek, cebuli i rodzynek, bardzo popularna w Finlandii,
- Hallaca — potrawa świąteczna rodem z Wenezueli, czyli naleśniki z mąki kukurydzianej z mięsnym farszem owinięte w liście bananowce.
Co powiesz na świąteczną herbatę, która może być znakomitą alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszu? Tak zwany sorrel przyrządza się na Karaibach i pije podczas świąt Bożego Narodzenia.
Oryginalnie bazą tego napoju jest napar ze świeżych kwiatów hibiskusa, ale śmiało możemy użyć suszonych płatków. Na karaibski sorrel potrzebujemy:
- 3 łyżki suszonych płatków hibiskusa,
- 1 laskę cynamonu (utłuczoną w moździerzu),
- 1 cm korzenia imbiru
- łyżeczkę startej z pomarańczy skórki.
Składniki zalewamy litrem wrzącej wody i zaparzamy ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i... podajemy.
Zobacz też: