6 ważnych faktów o truskawkach
Już za chwileczkę, już za momencik będzie coraz więcej świeżych owoców. Końcówka maja i początek czerwca tradycyjnie należą do truskawek. Truskawki mogą jeść już roczne dzieci. Najedzcie się nimi na zapas, bo sezon trwa krótko!
Truskawki to królowe wiosny - pojawiają się, gdy tylko robi się słonecznie i ciepło. Są świeże, pachnące, soczyste. I takie zdrowe! Sezon na truskawki nie trwa długo, więc korzystajcie z nich póki czas.
1. Truskawkę wyhodowano ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek
Jej polska nazwa pochodzi ponoć od słowa „trusk”, oznaczającego trzaskanie, które słychać przy odłamywaniu jej liści i owoców.
Zobacz też: Dieta truskawkowa
2. Truskawki są zdrowe
Zawierają więcej niż cytrusy witaminy C. Jak na owoce są bogate w żelazo, wapń, mangan i kobalt oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Poprawiają przemianę materii, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie, wspomagają pracę nerek. Poleca się je w niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Zobacz też: 7 pysznych owoców egzotycznych dla dziecka
3. Truskawki mogą silnie alergizować
Zdrowe dziecko może je jeść od 10. miesiąca, jeśli ma skłonność do alergii – w 2–3. roku życia. Po raz pierwszy podaj dziecku przetworzone truskawki – wysoka temperatura powoduje, że są mniej uczulające.
4. Najlepiej jeść truskawki na surowo
Wystarczy umyć truskawki pod bieżącą wodą, razem z szypułkami. Jeśli oderwiesz je wcześniej, owoce nasiąkną wodą, a ta wymyje z nich smak. Świetnie nadają się do deserów, ciast, galaretek, na owocową zupę, kompot.
Zobacz też: Przepis na truskawki w fartuszkach
5. Trzeba przechowywać truskawki w lodówce
Ale nie za długo. Myj truskawki dopiero przed jedzeniem – stracą najmniej cennych składników. Dbaj, by nie wyciekł z nich sok. Każdy nadpsuty owoc – nawet troszkę – trzeba wyrzucić.
6. Truskawkowe przetwory nie tracą aromatu i smaku surowych owoców.
Mrożone truskawki zachowują większość swoich wartości – mroź je w porcjach do jednorazowego zjedzenia. Rób z truskawek także konfitury, dżemy - świetnie nadają się na przetwory.
Zobacz też: Jak robić domowe przetwory?
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”