Czy warto jeść truskawki? Zobacz jakie mają wartości odżywcze
Rozpoczął się sezon na truskawki. Jest wiele powodów, aby je jeść. Są pyszne, pachnące, mają wspaniały kolor, a przede wszystkim zawierają witaminy i minerały.
![truskawki, dieta truskawki, dieta](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgUSkspP-aa7655b.jpg?quality=90&resize=640,427)
- Redakcja Babyonline.pl
Truskawki są cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, mają więcej witaminy C (60 mg na 10 g) niż np. cytryna, (50 mg). Zawierają wiele cennych minerałów takich jak: wapń, potas, fosfor i w szczególności żelazo), kwas owocowy. Co bardzo ważne są niskokaloryczne - kilogram liczy ok. 400 kalorii. Jeśli chcesz oczyścić organizm jedz je na czczo. Truskawki pobudzają pracę układu trawiennego i nerek, wzmacniają odporność oraz wspomagają budowę komórek. Zawartość żelaza leczy niedokrwistość, skazę moczową i gruźlicę.
Więcej o zaletach jedzenia truskawek czytaj tu.
Zobacz też: Przepis na mus truskawkowy dla dzieci od 5 miesiąca>>