Super pomysły na przysmaki z jajek dla dzieci
Jajka są smaczne i pełne wartości. Zobacz w jaki sposób je podawać, by przekonać do niego dziecko. Zobacz naszą galerię prostych lecz efektownych dań z jajek dla dzieci.
1 z 9
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek - taka tradycja :) I bardzo dobrze, bo jajka są smaczne, a do tego zdrowe i potrzebne w diecie zarówno dorosłych jak i dzieci. Wielu dietetyków nazywa jajka "bombą witaminowo-odżywczą". Dlaczego? wystarczy spojrzeć na wartości odżywcze jajka, by samemu się przekonać.
Wartości odżywcze jajek:
Żółtko jajka zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu. Ale to nie wszystko w żółtku jajka znajdują się również nienasycone kwasy tłuszczowe – te same, które wchodzą w skład kobiecego mleka i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
Zobacz, co o wartości odżywczej jajek mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW:
Wykorzystanie jajek w kuchni
Jajka można je podawać na bardzo wiele sposobów. Sama zresztą na co dzień na pewno serwujesz je ugotowane na miękko, twardo, jako jajecznicę albo sadzone, a to przecież dopiero początek. Na święta zachęcamy cię byś zaszalała w kuchni i spróbowała jednego z naszych sposobów. Obiecujemy każdy z pomysłów jest bardzo prosty, za to efekt jaki uzyskasz "powala na kolana".
Przeczytaj też: 5 sposobów na ugotowanie jajka
2 z 9
Kurczaki dziwaki
Ich wykonanie wymaga dużej precyzji. Na początek zetnij czubek jajka, a następnie postaraj się delikatnie wyciągnąć całe żółtko. Następnie miejsce po żółtku wypełnij kremowym twarożkiem i umieść na nim żółtko, będzie główką kurczaka. Kolejny krok jest już prosty wystarczy zrobić oczka ze szczypiorku a dzióbek z kawałeczka czerwonej papryki lub marchewki.
Zobacz też: Kurczaki- jajka faszerowane curry
Zobacz też:
3 z 9
Zając wielkanocny
Do zrobienia zajączka potrzebujesz całego jajka. Uszy zrób z połówek plasterków zielonego ogórka. Oczka i nosek wytnij z kawałeczków czerwonej papryki. A wąsy ze szczypiorku. Zajączek doskonale prezentuje się z kanapkami a'la pisanki. Zrobisz je wycinając różne kształty z żółtego sera lub wędliny (użyj do tego foremek do wykrawania ciasteczek).
Zobacz też zbiór pomysłów na kolorowe kanapki dla dzieci
4 z 9
Jadalne muchomory
To banalnie prosta dekoracja. Wystarczy że ugotowane na twardo jajka przekroisz wszerz i noga grzybka gotowa. Następnie wydrąż połówkę pomidora z miąższu, nałóż ją na jajko i kapelusz gotowy. Jeszcze kilka kleksów z majonezu i muchomor jak malowany :-)
Zobacz też przepis na szaszłyki z jajek z pomidorkami
5 z 9
Białe myszki
Ugotuj jajka na twardo, a następnie przekrój je wzdłuż. Z plasterków rzodkiewki zrób uszy, ze szczypiorku wąsy i ogonek, zaś z marchewki nosek. Jako oczka doskonale sprawdzą się ziarenka pieprzu, ale dla maluszka bezpiecznej użyć malutkich kawałków czerwonej papryki, szczypiorku lub marchewki.
Zobacz też: Jajka- zwierzątka
6 z 9
Wesołe kanapki
Motylek czy kurczak, która kanapka fajniejsza? Trudno wybrać za to łatwo zrobić obie. Aby zrobić motylka na kanapce z jajka ugotowanego na twardo zetnij czubki, a następnie pokrój je na cztery równe plasterki. Tułów motylka możesz zrobić z paseczka czerwonej lub zielonej papryki. Całość zaś wykończ plasterkami ogórka i rzodkiewki albo pomidora koktajlowego. Do zrobienia na kanapce uciekającego kurczaka potrzebujesz zaś jedynie dwóch plasterków jajka oraz rzodkiewki. Z jej plasterków wyczaruj dzióbek, skrzydełko i nóżki.
7 z 9
Jajka a'la Angry Birds
Z plasterków marchewki lub czerwonej papryki wytnij grzebienie, skrzydełka oraz dzióbki. W odpowiednich miejscach jajka zrób otwory nożem i powkładaj w nie wycięte elementy. Oczka najlepiej wychodzą z ziarenek pieprzu, ale dla maluszków bezpiecznej użyć malutkich kawałków czerwonej papryki, szczypiorku lub marchewki. Doskonałym elementem wieńczącym dzieło będzie grzywka z koperku.
8 z 9
Idzie jeż
Ugotuj jajka na twardo, a następnie przekrój je wzdłuż. Wyciągnij żółtko i dodaj je do 2-3 łyżeczek kremowego serka np. typu Almette, dokładnie wymieszaj. Otrzymaną pastą wypełnij połówki jajka i włóż w nie paseczki szczypiorku. Z małych kawałeczków czerwonej papryki zrób oczka i jeżyk gotowy
Zobacz też przepis na jajka faszerowane
9 z 9
Sowa mądra głowa
Ugotowane na twardo jajko przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtko i dodaj je do 2-3 łyżeczek kremowego serka np. typu Almette, dokładnie wymieszaj. Otrzymaną pastą wypełnij połówki jajka i brzuszek gotowy. Oczy sowy zrób z plasterków czarnej oliwki, a dziób z kawałka marchewki lub papryki. Skrzydła zaś możesz zrobić z listków bazylii lub świeżego szpinaku.
Zobacz też przepis na kolorowe kanapki