Święta Bożego Narodzenia to dla wszystkich chrześcijan jedno z najważniejszych i najbardziej rodzinnych świąt w roku. I, mimo że w wigilię prawosławną, jak i katolicką wplecione są także słowiańskie tradycje oraz zwyczaje, to nie są one takie same. Dowiedz się, jak wygląda wigilia u prawosławnych i czym dzielą się prawosławni w wigilię.
Wigilia prawosławna: kiedy wypada?
Prawosławni i wierni innych obrządków wschodnich, m.in. grekokatolicy i staroobrzędowcy, odchodzą Boże Narodzenie zgodnie z kalendarzem juliańskim, który jest opóźniony w stosunku do naszego, gregoriańskiego, o 13 dni. W 2023 roku prawosławna wigilia wypada w piątek 6 stycznia.
Jak wygląda wigilia u prawosławnych?
Wigilia u wyznawców prawosławia wygląda podobnie jak ta obchodzona przez katolików. Wieczerzę rozpoczyna wspólna modlitwa i dzielenie się prosforą. Następnie wszyscy zasiadają do wspólnego posiłku. Po postnej kolacji (prawosławni, jak i katolicy nie uznają ryb za mięso) domownicy wspólnie kolędują, a dzieci znajdują pod choinką prezenty. W zależności od lokalnych zwyczajów prawosławni udają się na wieczorne nabożeństwo lub nocne czuwanie (odpowiednik katolickiej pasterki).
Wśród prawosławnych istnieją także znane dobrze katolikom przesądy związane z wigilią: należy spróbować każdej z potraw i przez cały dzień zachowywać się roztropnie, ponieważ zgodnie z dawnym porzekadłem „jaka wigilia, taki cały rok”. Zwyczajowo zostawia się (podobnie jak podczas katolickiej wigilii) puste miejsce przy stole wigilijnym dla niespodziewanego gościa.
Wigilia prawosławna: potrawy
Prawosławni i wierni obrządków wschodnich, tak jak i katolicy, przygotowują postne potrawy wigilijne, w których muszą się znaleźć: mak, bakalie, miód, ryby, grzyby, kapusta, groch, fasola, czosnek, zboża, owoce. Najważniejszą i najbardziej charakterystyczną potrawą jest kutia. Na stole wyściełanym białym obrusem, pod którym znajduje się sianko, wierni obrządku wschodniego stawiają:
- barszcz czerwony z uszkami lub pampuszkami,
- chleb,
- kapustę z grochem,
- kapustę z grzybami lub bigos,
- kapuśniak,
- karpia w galarecie,
- kisiel z owsa,
- kompot z suszonych owoców,
- kutię,
- pierogi,
- pierożki z makiem,
- sól,
- śledzie,
- zupę rybną.
Zobacz także: