10 rad, jak świadomie kupować jedzenie dla dziecka
Idealnie by było, gdyby dało się kupować jedzenie bez żadnych substancji dodatkowych. To niełatwe, choć możliwe. I choć stosowanie takich substancji w żywności jest regulowane przepisami i są one przebadane pod kątem bezpieczeństwa, to można wybierać lepiej. Zobacz, jak to robić.
Wszystkie substancje dodatkowe użyte do produkcji żywności muszą być wymienione w składzie produktu na etykiecie - zwykle producenci podają zwyczajową nazwę substancji lub jej numer E. Substancji dodatkowych dopuszczonych do spożycia jest 323. A no co szczególnie zwracać uwagę podczas zakupów w sklepie?
1. Zawsze czytaj etykiety
Na etykiecie musi być wymieniony skład produktów, które bierzesz z półki.
2. Zwracaj uwagę, czy wybrany produkt jest tym, który chcesz kupić
Sprawdź koniecznie, czy jest to ser, a nie substytut sera, masło, a nie miks tłuszczowy.
3. Wybieraj produkty zawierające naturalne źródła składników odżywczych
Zawsze lepiej jest kupić cytrynę i dodać ją do herbaty, a nie produkt zawierający sztuczną witaminę C.
4. Wybieraj produkty o wysokiej wartości odżywczej
A więc zawierające jak najwięcej cennych składników odżywczych – najlepiej by było to świeże jedzenie.
5. Unikaj produktów wysoko przetworzonych
Nie kupuj dzieciom czipsów, zupek w proszku, herbatek instant. To w nich jest najwięcej substancji dodatkowych.
Zobacz też: Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?
6. Zwracaj uwagę na wartość energetyczną produktów
Czyli ilość kalorii zawartych w 100 g.
7. Jeśli nie znasz jakiegoś składnika, sprawdź to w godnych zaufania źródłach
Możesz np. ściągnąć sobie na telefon bezpłatną aplikację mobilną „Na talerzu”, „Chemiczne dodatki do żywności” - znajdziesz je w Google Play oraz Apple App Store.
8. Zawsze weryfikuj hasła marketingowe
To nie jest trudne - wystarczy przeczytać skład produktu na etykiecie.
9. Unikaj żywności z konserwantami i barwnikami
To ważne, zwłaszcza jeśli kupujesz produkty dla dzieci.
10. Pamiętaj, że podczas zakupów zawsze masz wybór.
Dlatego kupuj świadomie i czytaj etykiety.
Zachęcamy też do polubienia na Facebooku Instytutu Chemii Nadużywanej
Zobacz też na Polki.pl: Cierpisz na ciągłe migreny? Zrezygnuj z konserwantów!