Owoce pigwy dojrzewają na przełomie września i października. Z wyglądu przypominają coś pomiędzy jabłkiem a gruszką, jednak w odróżnieniu od nich nie smakują na surowo zbyt dobrze – są bardzo kwaśne i twarde. Pigwa najsmaczniejsza jest poddana obróbce termicznej, w formie musu czy też syropu. Poznaj przepis na syrop z pigwy, który nie dość, że jest pyszny, to dodatkowo wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Jak go przechowywać, żeby długo cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami? Od kiedy można go podawać i jakie są przeciwwskazania?

Reklama

Syrop z pigwy: przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 kilogram pigwy
  • 1 kilogram cukru

Przygotowanie: Pigwę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i usuń z niej gniazda nasienne wraz z pestkami. Ułóż pierwszą warstwę dość ciasno w wyparzonym uprzednio słoiku. Zasyp ją cukrem. Powtórz czynność aż do całkowitego zapełnienia się słoika i zużycia wszystkich składników. Następnie zamknij słoik i odstaw go w ciemne miejsce. Po dobie potrząśnij nim, aby cukier zmieszał się z sokiem z pigwy. Syrop jest gotowy do spożycia po trzech dniach.

Jak przechowywać sok z pigwy? Kiedy już po trzech dniach syrop będzie gotowy, naczynie z sokiem należy odstawić do lodówki. W takiej formie należy zużyć go w ciągu maksymalnie dwóch tygodni. Jeśli chcesz mieć go w zanadrzu na dłużej albo po prostu planujesz przygotowanie większej ilości syropu, po trzech dniach wystarczy przelać go do wyparzonych słoików i pasteryzować przez ok. 10 minut.

Syrop z pigwy z miodem, cytryną i imbirem: przepis

Składniki:

Zobacz także
  • 1 kilogram pigwy
  • ½ kilograma cukru
  • Szklanka miodu (dowolnego)
  • Sok z wyciśniętej, jednej cytryny
  • Łyżeczka startego, świeżego imbiru

Przygotowanie: Pigwę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i usuń z niej gniazda nasienne wraz z pestkami. Ułóż pierwszą warstwę dość ciasno w wyparzonym uprzednio słoiku. Zasyp ją cukrem. Powtórz czynność aż do całkowitego zapełnienia się słoika i zużycia wszystkich składników. Całość odstaw na noc w ciemne miejsce. Ranem przelej syrop do garnka, gotuj go na małym ogniu. Dodaj imbir i sok z cytryny. Ostaw do ostygnięcia (syrop powinien mieć temperaturę pokojową). Na koniec dodaj do syropu szklankę płynnego miodu. Wymieszaj całość dokładnie i przelej do wyparzonego uprzednio słoika.

Syrop z pigwy: na co pomaga?

Syrop z pigwy ze względu na wysoką zawartość witaminy C wspiera układ odpornościowy, łagodzi objawy infekcji i suchego kaszlu. Syrop z pigwy to również bogactwo witamin z grupy B, przeciwutleniaczy (zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się w organizmie wielu niebezpiecznych chorób) żelaza, wapnia, potasu, miedzi i magnezu. Spożywany regularnie uzupełnia braki wymienionych witamin i minerałów, choć oczywiście, powinny być one dostarczane głównie za pomocą zdrowej i zbilansowanej diety. Syrop z pigwy przyśpiesza przemianę materii i łagodzi zgagę. Powinny spożywać go także osoby:

  • borykające się z anemią;
  • z wysokim poziomem cholesterolu;
  • z obniżoną odpornością;
  • z zaburzoną pracą układu pokarmowego (po wcześniejszej konsultacji ze specjalistą).

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania syropu z pigwy? Syrop z pigwy zawiera dużo cukrów prostych, więc nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę czy mające problemy z wysokim poziomem cukru we krwi. Na syrop z pigwy powinny uważać także kobiety ciężarne – przed spożyciem warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Syrop z pigwy: dawkowanie, od kiedy można podać go dziecku?

Zalecana dzienna dawka dla zdrowej osoby dorosłej to 50 ml syropu i nie powinno się jej przekraczać. Dzienną dawkę powinno dzielić się na dwie części, po 25 ml A co z dzieckiem? Pigwa należy do tej samej rodziny co gruszki i jabłka, więc można podać ją po 7. miesiącu życia. Jednakże syrop z pigwy zawiera sporo cukru, przez co nie może on zostać podany maluszkowi, który nie ukończył jeszcze pierwszego roku życia. Jeśli chcesz podać dziecku syrop z pigwy, przed włączeniem go do diety koniecznie skonsultuj się z pediatrą.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama